Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-podcast 'De Stem': reis met Gerja door de wereld van muziek

Luister nu en ontdek de kracht van het meest persoonlijke instrument

In ‘De Stem’ (een podcast van de EO en NPO Radio 4) spreekt EO-presentator Gerja Wolf met een zanger of zangeres over hun meest intieme instrument: de stem. In het eerste seizoen van de podcast nam Gerja je mee in het gebruik van de stem in verschillende muziekgenres. In dit tweede seizoen gaat ‘De Stem’ de grens over: hoe wordt de stem in andere delen van de wereld gebruikt? Gerja onderzoekt vragen als: 'Waarom kan een Russische basso profondo zo ongelooflijk laag zingen?' en 'Waarom liggen verdriet en vreugde in de Joodse muziek zo dicht bij elkaar?'. En kan Gerja zelf als volwassene nog leren een Arabische uithaal te doen?

Deel:

"Ik ben benieuwd naar de plek van de muziek in de cultuur en wat dat doet met de zanger/ zangeres", zegt de presentatrice. "Hoe hoor je heimwee naar een land waar je voorouders vandaan komen, maar waar je nog nooit geweest bent? En hoe zing je in vredesnaam muziek die al eeuwen oud is in een taal die je niet spreekt?"

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"De taal die iedereen verstaat"

Gerja: "We gaan van Braziliaanse melancholie naar Molukse heimwee-liedjes en van Gregoriaanse meditatieve melodieën naar een prachtig gezongen Joods Kol Nidre gebed. Ook gaan we dieper in op Russisch Orthodoxe muziek en Afrikaanse keelklanken. Muziek is de taal van de wereld die iedereen verstaat. Een taal van klanken en melodieën, die je meevoeren naar een andere plaats, of naar een herinnering of gevoel. Muziek is opgaan in iets dat groter is dan jezelf." Zelf studeerde Gerja Wolf af aan het conservatorium als zangeres en nu is ze radiopresentator en stemacteur.

Zwoele Braziliaanse klanken 

In de eerste aflevering spreekt Gerja met de Braziliaans-Nederlandse zangeres Lilian Vieira. Zij heeft de Braziliaanse samba muziek met paplepel ingegoten gekregen. Ze kwam ooit voor de liefde naar Nederland, maar hoe zwoel en lekker de Braziliaanse muziek ook klinkt, het gaat zeker niet alleen over de liefde. De muziek gaat ook over geweld tegen vrouwen en de bedreiging van de natuur. Kan Gerja zich als Hollandse de zwoele Braziliaanse klanken eigen maken? Volgens Lilian wel, maar dan moet Gerja wel ‘ritmisch open minded’ zijn.  

Verdriet en vreugde in de Joodse muziek 

In de tweede aflevering staan schoonheid en verdriet, liefde en ballingschap centraal. Het lijken tegenstellingen, maar in de Joodse muziek komt het allemaal samen. Gerja praat hierover met sopraan Channa Malkin. Ze vertelt over haar roots, haar moederschap en wat dat met je stem doet.  

Het tweede seizoen van ‘De Stem’ is nu te luisteren via streaming-apps en op EO.nl/podcasts

Wil je meer podcasts luisteren?

Luister meer van 'De Stem'
Luister meer van 'De Stem'
Laat je inspireren
Laat je inspireren

Struin door de podcasts van de EO en ontdek jouw nieuwe favoriete podcast.

--:--