Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-podcast ‘Moderne Profeten’ over ‘gewonde profeet’ Henri Nouwen

‘Als je in de woestijn komt moet je niet proberen zo snel mogelijk daaruit weg te komen’

De EO-podcast ‘Moderne Profeten - ware woorden’ vertelt de verhalen van acht bekende christenen uit de moderne tijd. Ze maakten alle acht een echte crisis mee. Hoe doorstonden ze dit? Deze keer vertelt Theoloog en dominee Kees van Ekris het verhaal van Henri Nouwen.

Deel:

Ekris: ‘’De wereld heeft profeten nodig. Dat zijn mensen die anders denken, anders handelen, andere idealen hebben. Zulke mensen dagen je uit om niet mee te doen met dat wat jouw tijd lelijk maakt, maar om schoonheid te zoeken, waarheid en barmhartigheid. De EO-podcast Moderne Profeten - ware woorden gaat over acht van dat soort personen. We vertellen hun verhaal, hun komaf, hun wording, hun zwaktes en hun blijvende stem.’’

Deze aflevering van Moderne Profeten - ware woorden gaat over Henri Nouwen: priester, professor, pastor en schrijver. Wereldwijd lezen miljoenen mensen zijn boeken. Maar je kunt je bijna niet voorstellen hoe brak van hij van binnen was.

Wat moet je doen als je merkt hoe gewond je bent? Wat doe je met die stem in je, die schreeuwt om liefde, om vriendschap, om een thuis, en dat heb je allemaal niet. Ondertussen kijken mensen naar je op als een voorbeeld van wijsheid en geestkracht. Maar ben je dat wel? Moet je je verwondingen dan maar verbergen? Of is het misschien jouw roeping om door je eerlijkheid anderen te helpen op hun eenzame weg?

De gewonde profeet


Het verhaal van Henri Nouwen is het verhaal van een gewonde profeet. Ekris in de podcast-aflevering:‘’Toen zei iemand tegen Henri Nouwen: Je kunt avonturier blijven of een reiziger op zoek naar roem. Je kunt boos en bitter blijven, maar je kunt ook opstaan en een vader zijn voor mensen om je heen. En het was alsof die suggestie hem het laatste duwtje gaf om terug te keren en te herstellen van de zwarte nacht.

Je kunt opstaan uit je vlucht of uit je boosheid en verantwoordelijkheid nemen om anderen thuis te laten komen. Je hoeft als vader je wonden niet te verbergen, maar ze kunnen ook een middel zijn om juist anderen te erkennen en te troosten.

Misschien ligt hier wel de essentie. Als je in de woestijn komt, zo leerde Nouwen, moet je niet proberen zo snel mogelijk daaruit weg te komen. De woestijn, de crisis, die leert je wat. Durf je dat aan te gaan? Het geheim is namelijk: de woestijn kan tot bloei komen. De leegte die je ervaart kan een plek worden van waarheid, van op een nieuwe manier menszijn.’’

Beluister de aflevering over Henri Nouwen hieronder.

EO-Podcast Moderne Profeten - ware woorden
EO-Podcast Moderne Profeten - ware woorden

Beluister hier de aflevering over Henri Nouwen of andere bekende christenen uit de moderne tijd.

--:--