Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-podcast Tekstuele voorlichting gelanceerd

Een duik in de wereld van de songteksten

De makers van de EO-podcast 'Holy Hits' gaan iets nieuws doen: NPO Radio 2-dj Martine ten Klooster en liedjesschrijver Matthijn Buwalda spitten in de vernieuwde podcast 'Tekstuele voorlichting' door betekenisvolle songteksten. Daarbij nodigen ze de artiest uit om te ontdekken uit welk hart de woorden komen en wat ze betekenen.

Deel:

“Verwacht geen college waarin we songteksten uitpluizen,” benadrukt Martine. “In deze podcast interviewen we niet alleen een artiest, maar bespreken Matthijn en ik ook wat de songtekst of het gesprek met ons doet. We gebruiken de songteksten als aanknopingspunt om allerlei onderwerpen te bespreken: van vaderschap tot existentiële onzekerheid. Dus als je de artiest niet kent, of de muziek niet jouw smaak is, kan de podcast alsnog heel interessant voor je zijn.”

Duizenden verhalen

“Muziek heeft zo veel lagen,” vervolgt Martine. “Natuurlijk kun je de artiest vragen wat hij met zijn teksten bedoelt. En het wordt nóg interessanter als je vervolgens kunt doorpraten over wat het met mensen doet. Want als jij en ik een liedje beluisteren, doet het met jou waarschijnlijk iets anders dan met mij – terwijl het door dezelfde persoon is geschreven. Dat vind ik zo fascinerend aan muziek: er zit één verhaal achter, maar er zitten duizenden verhalen ín.”

Een liedje doet met jou waarschijnlijk iets anders dan met mij

Wat kunnen we van de eerste aflevering verwachten?
“Rapper, zanger en liedjesschrijver Diggy Dex is onze eerste gast. Hij opent zijn shows altijd met hetzelfde liedje, de ‘Ballade van de noordoostenwind’. Het lied begint klein en a capella, als hij het publiek rechtstreeks toespreekt: ‘Dames en heren, sta me toe om u een verhaal te vertellen.’ In de podcast vragen Matthijn en ik ons af: welk verhaal wil Diggy Dex dan vertellen? En waar zoekt hij de zin van het leven? Aan het eind van de podcast zingt hij een stukje van de ballade, terwijl Matthijn op zijn gitaar speelt.”

Wie hoop je in de toekomst nog te spreken voor deze podcast?
“Singer-songwriter Nielson bracht vorig jaar de EP Grijs uit onder zijn echte naam Niels Littooij. Dat deed hij na een moeilijke periode in zijn leven. Zijn beste vriend en neef Nathan was overleden, en hij had zich teruggetrokken in zijn studio om via muziek te rouwen. Daar heb ik hem een keer kort over geïnterviewd op de radio, maar achteraf dacht ik: dit kan niet in vier minuten.”

Welke songtekst raakt jouzelf?

“Ik vind een zinnetje uit het liedje ‘Where I belong’ van de Amerikaanse rockband Switchfoot erg mooi:

On the final day I die,
I want to hold my head up high

I want to tell you that I tried
To live it like a song*

Lees ook: Beleef de Lente, live meegenieten in de vogelnesten
Lees ook: Beleef de Lente, live meegenieten in de vogelnesten

Ik heb deze tekst zelfs thuis aan de muur hangen, omdat het het leven zo mooi verwoordt. Ik probeer mijn leven te leiden als een lied – een prachtige metafoor vind ik dat, juist omdat ik zo van liedjes hou. En ook dat woordje ‘tried’ (geprobeerd, red.) raakt me. Het relativeert mijn perfectionisme: meer dan proberen kun je niet doen.”

'Tekstuele voorlichting'

‘Tekstuele voorlichting’ is vanaf 27 februari te beluisteren via EO.nl/podcasts/tekstuele-voorlichting en de gebruikelijke streamers.

* Vrij vertaald: Op mijn laatste dag / Wil ik mijn hoofd omhooghouden / Wil ik je vertellen dat ik heb geprobeerd / Het leven te leven als een lied

--:--