Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-presentatoren Anne, Rachel en Joram vragen een lied aan bij 'De Muzikale Fruitmand'

‘Mijn moeder ziet altijd de mooie kant van het leven’

Al vijftig jaar feliciteren of bemoedigen luisteraars van 'De Muzikale Fruitmand' elkaar met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. EO-presentatoren Anne Appelo, Rachel Rosier en Joram Kaat vragen speciaal voor de jubileumuitzending ook een christelijk lied aan.

Deel:

“Van oude gospels, tot soul en Nederlandse kleinkunstnummers: thuis staat altijd muziek aan. Ik lééf muziek. Zowel op carrièregebied – als zangeres mocht ik in mooie theaterproducties als The Lion King zingen – als in mijn geloofsleven, want juist door gospel vond ik het geloof. Muziek heeft me van jongs af aan gevormd tot de persoon die ik nu ben.

Mijn moeder heeft mij en mijn twee zussen alleen opgevoed, dus we zijn heel close met elkaar. Daarom vraag ik speciaal voor haar het lied ‘De steppe zal bloeien’ van Huub Oosterhuis aan. Ze hoeft alleen maar de melodie van dit nummer te horen en ze begint al te huilen. Wat haar zo raakt? Het lied geeft een hoopvolle blik op de toekomst. Het zijn tranen van blijdschap, maar ook van rust over wat komen gaat.

De steppe zal drinken
De steppe zal bloeien
De steppe zal lachen en juichen

Mijn moeder heeft veel nare dingen meegemaakt. Toen ik baby was, zaten we als gezin een week ondergedoken vanwege dreigementen van mijn vader. Toch ziet ze – ondanks alles – altijd de mooie kant van het leven. Door de coronapandemie heeft ze het afgelopen jaar veel thuis gezeten en viel haar sociale leven weg. Juist daarom mag ze nu wel even een steuntje in de rug krijgen. Gelukkig krijgt ze bijna haar tweede vaccinatie en kan ze er weer op uit.”

Anne Appelo vraagt het lied ‘De steppe zal bloeien’ aan voor haar 74-jarige moeder.

De Muzikale Fruitmand

Het verzoeknummer van Anne Appelo is zondag 30 mei te horen in de jubileumuitzending.

De Muzikale Fruitmand, zondag 20.00 uur, NPO Radio 5

Rachel Rosier: ‘Psalm 139 heeft een bijzonder plekje in mijn hart’

“Mijn vriendin en collega Esther Siewert krijgt binnenkort haar eerste kindje. Daarom vind ik het mooi om Psalm 139 voor haar aan te vragen, vertolkt door Shane and Shane met het lied ‘Far too wonderful’. Deze psalm stond ook op mijn eigen geboortekaartje en heeft daarom een bijzonder plekje in mijn hart. Het lied bezingt hoe God je al in je moeders buik kent en hoe Hij je vanaf het begin bedoeld heeft.

Rachel Rosier over het lied 'Far too wonderful'
Credits: nbsp;Willem Jan de Bruin, Wouter ter Keurs.

You formed me in my mother’s womb
You know my frame, my flesh, and bone
Oh, how wonderfully made

Soms ontmoet je iemand bij wie je meteen denkt: jou heb ik echt nodig in mijn leven. Noem het een vriendinnen-crush. Zoiets had ik bij Esther. Ik ontmoette haar zo’n anderhalf jaar geleden voor een nieuw EO-programma. Ze kwam solliciteren en ik was meteen van haar onder de indruk. Sowieso vind ik haar heel mooi, maar ze is ook onwijs grappig. Maar wat me vooral opviel, was haar belangstelling voor anderen – zelfs tijdens haar sollicitatiegesprek. Ik denk dat ze een fantastische moeder gaat zijn.”

Rachel Rosier draagt het lied ‘Far too wonderful’ – een vertolking van Psalm 139 – op aan haar zwangere vriendin Esther Siewert.

Joram Kaat: ‘Ik ontdekte dat christelijke muziek in alle soorten en maten bestaat’

“In deze gekke coronatijd draag ik graag het lied ‘Houd vol’ op aan de luisteraars van De Muzikale Fruitmand. Ik vind het een van de mooiste Opwekkingsliederen. Kees Kraayenoord en Matthijn Buwalda schreven het in spreektaal – zonder moeilijke symboliek – en daardoor komt het heel dichtbij. We zingen het vaak in de BEAM-kerkdienst als een bemoediging voor de kijkers. Of ik mezelf er ook aan optrek? Zeker. Vooral als het om geloof gaat, vind ik dit soms een lastige tijd. Maar hoe ver weg ik ook ben: God laat niet los. Die warme boodschap is een houvast voor me.

Joram Kaat over het lied 'Houd vol'
Credits: nbsp;Willem Jan de Bruin, Wouter ter Keurs.

Houd vol, houd vol
Hij laat niet los

Ik heb een charismatische opvoeding gehad en luisterde alleen christelijke muziek – en dan ook écht niets anders. Ik wist alles van mijn twee favorieten Michael W. Smith en Hillsong. Toen ik radio ging maken voor de EO, ontdekte ik dat christelijke muziek in alle soorten en maten bestaat. Ik houd nog steeds van artiesten die over hun geloof zingen, want het komt dichtbij en het is echt. Muziek is een heel pure kunstvorm, waarin je bezingt wat je voelt, wat je vindt, wat je gelooft. Bij aanbiddingsmuziek ervaar ik dat soms: iemand zingt dit niet even, iemand zíngt dit – met alles wat in hem of haar is. Net zoals je een liedje écht kunt zingen, kun je een lied ook horen, of écht horen. Zo werkt het ook met dit lied. Ik wens alle luisteraars toe dat de tekst hen raakt en hoop geeft.”

Joram Kaat wil met het lied ‘Houd vol’ alle luisteraars van ‘De Muzikale Fruitmand’ bemoedigen.

Vraag ook een lied aan

Een lied aanvragen voor een familielid of geliefde? Ga naar de website van De Muzikale Fruitmand en vul daar een bemoediging of felicitatie in. Wees wel op tijd: stuur het verzoeknummer minstens anderhalve week vóór de gewenste uitzending in.

Beeld: Willem Jan de Bruin, Wouter ter Keurs

Geschreven door

Arianne Ramaker

--:--