Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-programma's op themadag 'Nederland tegen racisme'

Kerkdienst 'Laat liefde heersen' en special 'Ook hier'

Deel:

De EO zendt zondag twee programma's uit in het kader van de themadag van de NPO tegen racisme. Hedwig Komproe gaat voor in de kerkdienst Laat liefde heersen. In een special van Ook hier ontmoeten vier gasten uit het programma een kijker die op een uitzending heeft gereageerd. 

Hedwig Komproe is voorganger van de New Song-gemeente in Amsterdam. Hij leidt zondagmorgen de kerkdienst rond het thema 'Laat liefde heersen', die de EO uitzendt naar aanleiding van de protesten rond Black Lives Matter. Pianist Jan Willem van Delft zorgt voor de muzikale begeleiding in de dienst. Volgens Komproe worden steeds meer mensen zich bewust van racisme, maar moet er nog veel gebeuren.

'Naastenliefde grootste gebod'

"Ik zie een positieve ontwikkeling, nu velen oog krijgen voor de gevolgen van discriminatie en zich erover durven uit te spreken," zegt de voorganger. "Maar ik merk ook dat er nog veel haat is, die zich bijvoorbeeld uit in racistische plaatjes met kwetsende teksten. Persoonlijk snap ik die haat niet." Komproe wijst de kijkers erop dat we onze naaste moeten liefhebben. "Jezus noemt dit zelfs het belangrijkste gebod," zegt de voorganger, die oproept tot verzoening. "Samen kunnen we een mooiere samenleving vormen." 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Ook hier Dwight van van de Vijver
Nederlanders van kleur vertellen in 'Ook hier' over hun ervaringen met racisme.

De EO zendt ook een speciale aflevering van Ook hier uit. In  de reeks interviewt Dwight van van de Vijver Nederlanders van kleur over hun ervaringen met racisme. Zondag gaan vier gasten uit het programma elk in gesprek met een kijker die op een uitzending heeft gereageerd. Deze kijkers gaven online of bij de gast aan geraakt te zijn door hun verhaal. Nu vertellen ze hoe het hen aan het denken heeft gezet. Ook zijn er zijn er de hele dag korte staatinterviews te zien waarin het publiek reageert op 'Nederland tegen racisme'. 

Zondag 12 juli: 'Nederland tegen racisme'

Kerkdienst 'Laat liefde heersen' 
11.00 uur, NPO 2

Special 'Ook hier'
21.25 uur, NPO 1

Kijk 'Laat liefde heersen' terug

Kijk 'Ook hier' terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--