Ga naar submenu Ga naar zoekveld

EO-serie 'Bloedland' zoekt naar hoop in Zuid-Afrika

Roadtrip door verdeeld land; zondag, 22.10 uur, NPO 2

Deel:

Wie heeft recht op het Zuid-Afrikaanse land? In de nieuwe EO-serie Bloedland onderzoekt programmamaker Johan Eikelboom de diepgewortelde overtuiging van verschillende bevolkingsgroepen dat het land hún toebehoort. Is er hoop in dit bittere conflict om de grond van hun voorouders?

Witte boeren die hun grond en boerderijen verdedigen tegen de politiek van landonteigeningen én tegen gewelddadige overvallen. Zwarte inwoners van Zuid-Afrika die in de dagelijkse strijd om hun bestaan het land opeisen dat Nederlandse of Britse kolonisten ooit bemachtigden van hun voorouders. En gekleurde inwoners die, decennia na de officiële afschaffing van het apartheidsregime, vechten voor de erkenning dat de grond waarop ze leven ook hún grond is…

Is er verzoening mogelijk?

Ruim dertig jaar na het begin van de afschaffing van de apartheid staan de bevolkingsgroepen van Zuid-Afrika tegenover elkaar. In een roadtrip van vijfduizend kilometer onderzoekt Johan Eikelboom in Bloedland of er verzoening mogelijk is.

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Het is een prachtige reis door een geweldig land,” vertelt hij. “Ik vind het fascinerend om te zien hoe de mensen die ik ontmoet emotioneel verbonden zijn met hun land. Allen op hun eigen manier. De een wil het verdedigen, de ander delen. Het is een strijd die nog lang zal duren. Maar er is hoop.”

Familie Hattingh bereid om hun land te verdedigen

In de eerste aflevering van de EO-serie Bloedland ontmoet presentator Johan Eikelboom de blanke boerenfamilie Hattingh, die zich onlosmakelijk verbonden voelt met de grond die al elf generaties door hen bewerkt wordt. Johan ziet waartoe ze bereid zijn om hun land te verdedigen. Zwarte boerin Rachel heeft een stuk land weten te bemachtigen, maar voert een dagelijkse strijd om het bestaan van haarzelf en van haar dieren. 

Die hoop vindt Johan onder andere bij Zuid-Afrikanen die tegen alle verwachtingen en vooroordelen in, een gezamenlijke toekomst proberen te vinden. Zo bezoekt hij op de Westkaap boerderij Agridwala, waar witte en zwarte boeren nauw met elkaar samenwerken. Johan: “Een ander bijzonder verhaal is dat van wijnboer Charles Back. Na een gewelddadige overval die hij ternauwernood overleefde, zet hij zich nu vol overgave in voor een vreedzame toekomst van Zuid-Afrika.”

Bloedland

Ruim dertig jaar na de apartheid staan de bevolkingsgroepen van Zuid-Afrika tegenover elkaar in een bitter gevecht om de grond van hun voorouders. Tijdens een roadtrip door dit prachtige land gaat Johan Eikelboom in de EO-serie Bloedland op zoek naar hoop en verzoening. 

Vanaf 13 juni, iedere zondag, 22.10 uur, NPO 2

Kijk 'Bloedland' hier terug

--:--