Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Er is niet één boom die me zo raakt als de ijzerboom"

Persoonlijk verhaal Janou Bode - Dordrecht

Al eeuwenlang worden er magische krachten aan bomen toegekend. Zo zou de Els je van de depressie afhelpen en helpt de treurwilg je met het verwerken van verdriet. Voor Janou Bode (41) is de ijzerboom de meest bijzondere. Vanwege zijn genezende krachten en emotionerende geur.

Deel:

Janou: “Ik heb iets met bomen. Geen idee waar het vandaan komt, maar ik vind een boom iets oerouds hebben. In een bos voel je dat. Als sinds ik weet dat je je as kunt laten composteren, wil ik na mijn dood een boom worden.   

De meest bijzondere boom waarvan ik ooit heb gehoord is de IJzerboom. Deze boom is speciaal omdat wanneer je een gezonde boom naast een zieke boom zet, de zieke boom dankzij het sap uit de gezonde wortels beter wordt. Dat is uniek in de natuur. Normaal gesproken maakt een zieke boom een gezonde boom ziek. Maar hier werkt het dus andersom. 

IJzerboom - bron: tentoven-bomen

IJzerboom

Ik hoorde van deze boom door mijn liefde voor parfums. Ik was in een piepklein parfumwinkeltje in Rome, waar alleen maar niet-commerciële parfums werden verkocht; de zogenaamde niche parfums. Daar kocht ik een flesje van een Italiaanse meesterparfumeur; Maria Candida Gentile. Omdat ik helemaal weg was van de bijzondere geur, ging ik op zoek naar meer parfums van haar. Zo maakte ik uiteindelijk kennis met het bijzondere verhaal van de geur Lankaran Forest, gemaakt van het sap van de ijzerboom. 

 Maria ontdekte de ijzerboom in het Nationaal Park Lankaran, vlakbij de grens van Azerbeidzjan en Iran. Ze was diep onder de indruk van de immensheid van de boom en de mystiek van het park. De mythe gaat dat de geest van Alexander de Grote er nog altijd rondzwerft. De plek zou hem zo hebben geraakt, dat hij hem nog altijd wil beschermen. En aan de ijzerboom worden dus geneeskrachtige eigenschappen toebedeeld. 

Janou voor haar winkel Vicino Sei

Niche parfum

Wat het ook is met deze boom; de geur ervan geeft mij kippenvel. Je ruikt hem met al je zintuigen. Ook als ik de geur aan andere mensen laten ruiken, worden ze soms zelfs emotioneel. Het is een geur die heelt en liefheeft. Wat geuren met je doen gaf mij de doorslag om naast mijn vaste baan een boutique met niche parfums te beginnen. In hartje Dordrecht laat ik mensen kennismaken met bijzondere geuren. Maar er is er niet één die zo raakt als die van de ijzerboom.” 

Plant een boom
Plant een boom

1 miljoen bomen voor nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

Volg ons op Instagram!
Volg ons op Instagram!

Blijf op de hoogte van de laatste acties en nieuwtjes van Nederland Plant Bomen.

--:--