Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Erica Smallenbroek: 'Na de bruiloft dacht ik: waar heb ik ja tegen gezegd?'

Rozengeur & zweetsokken: het handboek voor mensen die gaan trouwen

Toen Erica Smallenbroek de dag na haar bruiloft wakker werd, bedacht ze geschrokken: waar heb ik eigenlijk ja tegen gezegd? Vier jaar later komt ze met haar man terecht bij een relatietherapeut, waar ze leren aan hun huwelijk te werken. Hierna ontstaat bij Erica de missie om stellen beter voorbereid het huwelijk in te sturen.

Deel:

In het verleden schreef Erica over relaties voor de trouwblog Girls of Honour. Wanneer ze jaren later – inmiddels werkzaam in een heel andere branche – de vraag krijgt of ze een boek wil schrijven voor stellen die gaan trouwen, twijfelt ze niet lang: “Mijn missie is om stellen met elkaar in gesprek te brengen. Het liefst op het moment dat je verkering hebt en nog niet getrouwd bent, zodat je dan al goed investeert in elkaar en elkaar beter leert kennen. Zo leer je om over jezelf en je diepste emoties te praten en blijft dit een gewoonte als je eenmaal getrouwd bent,” vertelt Erica.

Relatietherapie

In 2004 gaf Erica haar jawoord aan haar man Joop. “In de periode naar ons huwelijk toe waren we ontzettend druk. We hadden net een huis gekocht en waren bezig met alle bruiloftsvoorbereidingen. Pas de dag nadat we getrouwd waren, dacht ik: waar heb ik precies ja tegen gezegd? Ik had onbewust het gevoel dat als ik eenmaal getrouwd was, alles wel goed zou komen, terwijl de reis dan pas begint. Het huwelijk is geen finish, maar een start van een leven lang samen.”

Het huwelijk is geen finish, maar een start van een leven lang samen

“Vier jaar later waren we in de drukte van ons leven uit elkaar gegroeid en kwamen we bij een relatietherapeut terecht. Dat voelde enorm als falen, maar achteraf ben ik er heel blij mee. We hebben geleerd destructieve patronen te doorbreken en manieren gekregen om aan ons huwelijk te bouwen. De relatietherapeut vertelde: ‘Stellen in dezelfde situatie als jullie besluiten meestal om te scheiden, maar omdat jullie hebben doorgezet hebben jullie elkaar teruggevonden.’”

Liefde is geven

“Liefde begint bij geven en door te vragen: wat heb je nodig van mij? Het was voor mij een eye opener dat ik mijn partner veel centraler moet zetten en niet alleen moet kijken naar wat ik zelf nodig heb. Wij hadden niet geleerd om ons emotioneel te verbinden en waren te veel met onszelf bezig. Het is belangrijk hier de balans in te vinden: hoe blijf je autonoom en zorg je er tegelijkertijd voor dat je verbonden met elkaar blijft? Je moet niet in een huwelijk terechtkomen waarin je zo naar elkaar gevormd bent dat je jezelf niet meer herkent of dat je zoveel met jezelf bezig bent dat je de verbinding met elkaar verliest.”

Passen we wel bij elkaar en hadden we wel moeten trouwen?

Ook vertelt Erica dat ze in paniek raakte wanneer ze even geen verliefde gevoelens ervaarde. “Eerder dacht ik dat liefde iets is dat je altijd ervaart, net als in de verliefdheidsfase. Toch kan dat gevoel soms weg zijn. Als dat gebeurde, begon ik te twijfelen: passen we wel bij elkaar en hadden we wel moeten trouwen? Maar het betekent niet dat de liefde weg is, want liefde betekent ook jezelf onvoorwaardelijk aan de ander geven. Nu zie ik het als een signaal dat we meer tijd in elkaar moeten investeren. Joop en ik wandelen elke avond na het eten om bij te praten: hoe gaat het met jou en waar houd je je mee bezig?”

Taboe doorbreken met Rozengeur & zweetsokken

Erica vindt dat er een taboe ligt op het praten over huwelijksproblemen. “Er ontstaat misschien een gevoel van schaamte als je tegen dingen aanloopt die niet passen in het plaatje van rozengeur en maneschijn. Je hoort vaak dat mensen gaan scheiden als het niet goed gaat, maar niet dat mensen door dalen zijn gegaan en er weer samen zijn uitgekomen. Daarom vind ik het belangrijk je problemen te delen met je naasten.Als je er met z’n tweeën doorheen moet, is het zwaarder dan wanneer anderen je kunnen bemoedigen en helpen.”

In haar boek Rozengeur & zweetsokken deelt Erica bij elk hoofdstuk een persoonlijke ervaring die niet altijd over rozen gaat. “Als mijn missie is dat mensen eerlijker worden en meer in gesprek met elkaar gaan, moet ik het goede voorbeeld geven en eerlijk zijn over mijn eigen relatie. Maar het is hartstikke spannend om te zeggen dat ik verliefd werd op een ander of dat we bij een relatietherapeut zaten. Dat hoef ik niet per se te vertellen, maar alleen dan kan het taboe doorbroken worden en kunnen we er voor elkaar zijn.”

Tien gesprekken

Het boek is opgebouwd uit tien hoofdstukken met elk een gespreksonderwerp. Erica: “Je kunt lezen over liefde en verbinding, maar het is iets wat je in de praktijk moet brengen. Daarom is het een werkboek geworden met vragen en opdrachten. Het is geen boek om een huwelijkscrisis door te komen, maar het geeft je sleutels voor je het huwelijksbootje instapt. Af en toe gaat een relatie vanzelf, maar soms is het hard werken. Ontdek de manier waarop jullie in verbinding komen met elkaar. Voor het ene stel is dat met z’n tweeën op de bank, voor het andere tijdens een wandeling.”

Rozengeur & zweetsokken, Erica Smallenbroek-Bronsema, Uitgeverij Sestra, €27,99

Beeld: Studio Ils

Lees ook: Na hun scheiding trouwen Mark (68) en Eva (67) opnieuw

Geschreven door

Babette ter Horst

--:--