Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Erik Scherder: 'Ik bewonder het feit dat in je denkwereld alles mogelijk is'

In ‘Bid, bedank, bewonder’ vraagt Jurjen ten Brinke aan dé hersenprofessor van Nederland Erik Scherder wat de woorden 'bid', 'bedank' en 'bewonder' voor hem betekenen.

Deel:

Beweeg, bedank, bewonder

Als het woord ‘bewegen’ bij de woorden ‘bid’, ‘bedank’ en ‘bewonder’ had gestaan, was Erik daar het liefst mee begonnen omdat het goed is voor de gezondheid van je lichaam en brein. Jurjen stelt daarom voor om het gesprek over ‘bedanken’ wandelend in het bos te voeren. “Uit studies blijkt dat als je loopt met elkaar, je in hetzelfde ritme loopt. Dat ritme geeft een extra empathie”, merkt professor Scherder op.

Dwangmatig danken

Erik is katholiek opgevoed. God bedanken herkent hij vooral van vroeger. Danken voelde vroeger zelfs dwangmatig, uit angst voor het oordeel: “Ben ik wel dankbaar geweest, heb ik het goed geuit en heb ik het wel echt gemeend?” Inmiddels is hij dankbaar voor grote én kleine dingen: van fietsen naar de VU tot de boswandeling met Jurjen. Ook in negatieve situaties kan de hersenprofessor dankbaar zijn: “In allerlei situaties kan je proberen te kijken wat de goede kant eraan is. Wat kan er aan positiviteit uit gehaald worden?” 

Bidden en het brein

“Wat gebeurt er in het brein als je gaat bidden?”, vraagt Jurjen aan Erik. “Er is een studie die laat zien dat er een verschil is tussen mensen die bidden en mensen die een verlanglijstje aan de kerstman maken”, begint Erik. "Tijdens bidden is andere activiteit zichtbaar in het brein. Bidden is iets wat mensen uit zichzelf doen. Er zit een gevoel in dat je niet hebt als je aan de kerstman een nieuwe fiets vraagt.” Als iemand bidt, is diegene er zich bewust van dat God bestaat, dat heb je niet bij de kerstman. “In de hersenen zijn gebieden betrokken in het bidden waarin iemand antwoord krijgt en reageert.” Dat kan vertaald worden naar het idee dat God met de bidder spreekt.

Bewondering van het brein

Erik is lyrisch over het brein. Op de vraag of er sprake is van bewondering klinkt een overtuigende 'ja'. Maar hoe werkt bewonderen als je je afvraagt of de maker ervan bestaat? “Ik bewonder het feit dat als je naar de hersenen kijkt alles mogelijk is in je denkwereld", zegt Scherder. "Waar haal ik een gedachte vandaan, hoe komt dat daar? Zoiets is gewoon iets fenomenaals."

Bekijk het hele gesprek met Erik Scherder in Bid, bedank, bewonder op zondag 11 juni om 09:20 uur op NPO2 of nu al op NPO Start.

Geschreven door

Sander van der Veen

--:--