Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Erna Wien was God kwijt in de donkerste periode van haar leven

De goedlachse Erna Wien werd bekend als deelnemer van het meest recente seizoen van Heel Holland Bakt. Toch schuilt er achter haar lach een verhaal van ziekte, rouw en hopeloosheid. In ‘Bid, bedank, bewonder’ gaat Erna in gesprek met Marleen Stelling over de afwezigheid van God op het moment dat ze Hem het meest nodig had, maar ook over nieuwe hoop en het belang van mensen die luisteren naar je verhaal. En natuurlijk over taart!

Deel:

In een prachtige kas, die wel iets wegheeft van een kathedraal, ontmoeten Erna en Marleen elkaar. Erna heeft thuis een taart gebakken en samen gaan ze deze versieren met de aardbeien, kiwi’s, amandelen en slagroom die voor hen liggen. “Er zit een beetje slagroom op je lip”, zegt Marleen tegen Erna. “Past ook wel een beetje bij me”, antwoordt ze lachend. Haar liefde voor bakken is pas in de laatste jaren ontstaan, juist in een moeilijke tijd in haar leven. “In de periode dat ik bestraald werd, ziek was en niks meer kon eigenlijk.”

Twee keer kanker

Een aantal jaar terug kreeg Erna eerst huidkanker en vervolgens borstkanker. “Gebeten door de kat en de hond, zeggen ze dan. Twee keer kanker.” Door alle bestralingen komt ze thuis te zitten. In die periode wil ze eigenlijk het liefst hele dagen in bed blijven liggen. “Ik zat er geestelijk en emotioneel doorheen.” Haar mond vertrekt. “Er is heel veel gebeurd in een paar jaar tijd.” Haar moeder en vader overlijden kort na elkaar, net als een vriendin. Naast haar ziektes komt ook corona om de hoek kijken en krijgt haar man een hartinfarct. “In heel korte tijd is dat allemaal gebeurd. Toen dacht ik: God is boos op mij.”

Het voelde voor mij alsof ik niet genoeg was.

Wanneer God er niet is

Het godsbeeld van haar jeugd was die van een toornige God. “Ik was gewoon bang voor God.” Dat godsbeeld van vroeger kwam weer helemaal naar boven in de donkere jaren van haar leven. God voelde heel ver weg in die tijd. “Ik heb echt geroepen, maar Hij was er gewoon niet. Het voelde voor mij alsof ik niet genoeg was, alsof ik niet christen genoeg was.” Geloven wordt voor haar een ver-van-haar-bedshow. “Ik ging ook niet meer naar de kerk, ik kon het niet aan.”

Benieuwd hoe Erna er weer bovenop gekomen is? En of ze God weer heeft teruggevonden? Bekijk het hele gesprek met Erna Wien én het eindresultaat van de taart in Bid, bedank, bewonder op zondag 30 juli om 09:20 uur op NPO2 of nu al via NPO Start.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--