Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eropuit in Nederland – tips van de redactie

Van chillen bij Key West tot wandelen in het verdronken bos

Ga jij, net als veel Nederlanders, dit jaar toch maar niet op vakantie naar het buitenland en ga je eropuit in Nederland? Of ben je sowieso fan van ons kikkerlandje en altijd op zoek naar mooie plekjes en toffe stekjes? Wij tippen je pareltjes uit onze eigen omgeving. Veel plezier!

Deel:

Amelisweerd

Amelisweerd
Foto: Shutterstock.

Tip van hoofdredacteur Griëtte

Landgoed Amelisweerd: ga lekker wandelen. Of kanoënen over de Kromme Rijn (een kano huur je bijvoorbeeld bij kanoverhuur de Rijstroom). Drink daarna een heerlijk bakje koffie en heerlijke taartjes bij de Veldkeuken. Het heeft naast een restaurant ook een landgoedwinkeltje met vers brood en landgoedlekkers.

Fietstip van Griëtte

Maak een heerlijke fietstocht van ongeveer 50 km: Houten – Cothen – Wijk bij Duurstede – Amerongen – Doorn – Zeist – Bunnik. Onderweg kom je verschillende leuke stopplekjes tegen:

  • Kasteel Amerongen
  • Vroeg, bij Bunnik (restaurant, landwinkel en bakkerij)
  • Bij Frouke in Doorn. Enorm leuk koffietentje met heerlijke gezonde gerechten 

Tips in Groningen

Hometown van Griëtte

  • Wadapartja Zuiderdiep & Westerhaven: van eten en drinken tot aan winkelen. Alles wat je ziet is te koop.
  • Your daily tea cup in Groningen. Daar kun je heerlijke thee kopen en heel lekker koffie en thee drinken. Met super lekkere taart!
  • Bij Brita. Wordt gerund door een echtpaar en is heel gezellig. Alles wordt zelfgemaakt
  • TOET, heerlijke toetjes en taarten. Huisgemaakt, biologisch en lokaal.

Boekhandel Riemer om heerlijk rustig rond te dwalen of een krant te lezen aan de leestafel. In de brasserie drink je een heerlijke kop koffie.

Cantonspark in Baarn

Wintertuin cantonspark Baarn
Foto: Wikimedia Commons.

Tip van redacteur Judit

In het dorp Baarn (tussen Hilversum en Amersfoort in) heb je een heel mooi park: het Cantonspark. Je kunt hier allerlei bijzondere bomen ontdekken. Als jong meisje hield ik hier picknicks en klom ik op stenen en verstopte me in struiken, maar tegenwoordig kom ik vooral voor de lekkere taartjes bij De Wintertuin, een 100 jaar oude kas.

Het interieur van de Wintertuin is geweldig. Ruimtelijk, botanisch en toch ook knus. Als het regent vind ik het daar het gezelligst. Al die regendruppels tegen de gigantische ramen vormen een geweldig gezicht. Ook leuk: je kunt in de Wintertuin Experience meedoen aan een escape room. https://wintertuinexperience.nl

Kralingse Plas/Bos in Rotterdam

Kralingse plas
Foto: Deborah de Meijer.

Tip van stagiaire Deborah

Het is dé plek waar stad en natuur bij elkaar komen. Terwijl je wandelt over de steigers (of zit te pootjebaden) en geniet van al het groen, de vrolijk kwakende eenden en prachtige zwanen, kijk je uit over het water en zie je de skyline van Rotterdam. Op een zomerse middag kom je op deze plek veel wandelaars, joggers, suppers, zwemmers, hondenuitlaters, picknickende mensen, barbecuers en noem het maar op tegen. Voor de een lijkt het in de zomer te druk maar voor de meeste ‘Rotterdammerts’ is het hier ultiem genieten en zeker weten de place to be.

Wandel iets verder het bos in of langs de plas voor de lege bankjes en smallere steigertjes waar je in serene stilte een boek leest of geniet van het ritselen van de bladeren. In de avond wordt het iets rustiger en geniet je op deze plek, met alleen nog het geluid van de natuur en joggende mensen op de achtergrond, van een prachtig gekleurde zonsondergang.

Als je hier dan toch bent, kom je waarschijnlijk bij de Plaszoom het restaurant De Schone Lei, aan het water, tegen. Een leuke plek, maar als je de hoek omgaat kun je ook eens gezellig ouderwets pannenkoeken eten bij De Nachtegaal. En verderop zitten nog meer leuke eettentjes. En als je uitgegeten bent (of vóór het eten natuurlijk), kun je bij de hertjes kijken in het hertenkamp, of naar de andere kant van het bos voor de kinderboerderij.

Key West Beachhouse

Key West Beachhouse

Tip van eindredacteur Bianca

Niet helemaal in mijn omgeving, maar ik rijd er graag een paar kilometers voor om: Key West Beachhouse. Een laid back restaurant op hét strand van Utrecht: de Haarrijnse Plas. Het is een authentiek strandpaviljoen waar de elementen van de zee aanwezig zijn. Het hele jaar kan je genieten van een unieke plek aan het water waar niks moet, maar alles mag.

Ook al ligt Key West Beachhouse langs een van de drukste snelwegen van Nederland, zodra je de afrit naar het restaurant neemt, lijkt de hectiek van je (werk)dag al weer ver achter je te liggen en dient als vanzelf de relaxstand zich aan.

Mijn menutip daar is de POKÉ BEACH. Een poké bowl met zalm,,sashimi, avocado, sojabonen, Chioggia biet, krokant van zeewier en wasabi, zoetzure radijs en chirachamayonaise. Voor mij natuurlijk met een verfrissend cola light met veel ijsklontjes en een schijfje citroen!

Como & Co

Como & Co

Tip van Bianca

Iets meer in mijn eigen buurt vind je Como & Co (Noordwijkerhout). Ook zo’n fijne loungeplek, gelegen in de vrije natuur aan het Oosterduinsemeer. Alleen al de heerlijke cappuccino en de befaamde huisgemaakte appeltaart zijn een bezoekje aan Como & Co waard.

Pop-up restaurant Mama

Pop-up restaurant mama

Tip van Bianca

Op een steenworp afstand van Como & Co, vind je deze zomer (en iets langer, tot oktober 2020) het pop-up restaurant Mama. Aan het Oosterduinse meer geniet je van een lekker cocktail, een goede kop koffie en heerlijk Italiaans comfort food.

De binnenstad van Amersfoort

Amersfoort

Tip van redacteur Hedi

Amersfoort is een mooie stad met oude straatjes, mooie poorten, grachten, stukken stadsmuur en gezellige terrasjes 

Koffieliefhebbers moeten echt even bij Livingstone een bakkie doen. De eigenaar kan je veel vertellen over de koffie en de verschillende smaken. Wist je dat de ‘bittere’ smaak die wij vaak kennen van koffie eigenlijk komt doordat de bonen te ver gebrand worden? Ik heb bij Livingstone voor het eerst filterkoffie gedronken die ik zou beschrijven als ‘fruitig’. Heel lekker!

Bij Long John (pub/hotel) kun je lekker op het terras zitten aan het water. Hier schenken ze ook biertjes van Rock City, een Amersfoortse brouwerij. Voor de lekkerste hamburger schuif je even een terrasje op naar Charlie’s Burgers 33. De wachttijd is daar soms wel wat lang, maar de burgers zijn de beste van Amersfoort. Wil je wat uitgebreider dineren? Dan is Habibi een leuke tip voor wie van de Arabische keuken houdt. Je kunt hier bijvoorbeeld een heerlijke proeverij bestellen en het restaurant is erg geschikt voor vegetariërs. 

Wist je dat Piet Mondriaan in Amersfoort geboren is? Breng een bezoekje aan het Mondriaanhuis en leer alles over deze kunstenaar. Om maar even in de kunst-sfeer te blijven en als goed excuus om de lekkerste verse friet te eten ga je na het museum natuurlijk even naar Vlaams friteshuis van Gogh. Misschien kom je de aardappeleters nog wel tegen ????.

In het centrum kun je voor een prikkie een rondvaart boeken (vanaf 14 juli mag het weer!). Voor zes euro leer je van alles over de stad en bekijk je haar vanaf het water.

Spakenburg

Spakenburg
Foto: Jolanda Koops-Walther.

Tip van redacteur Annemarie

Het vissersdorp Spakenburg is een plaatje. Vooral de Oude haven, met originele botters en de eeuwenoude botterwerf. Het is de oudste werf in Nederland die nog in werking is. En wie weet kom je nog een dame in Spakenburgse klederdracht tegen 'in het wild. 

Wil je daadwerkelijk weten hoe het is op een botter? Maak dan een tochtje met een botter, het Eemmeer op. Dat mag gelukkig weer! Je kunt ook zelf een tochtje over het water maken door een sloepje te huren bij de jachthaven. Ga lekker het Eemmeer op of vaar relaxt over de Eem, langs het dorpje Eemdijk en door de uitgestrekte polder. Geïnteresseerd in de historie van het dorp? Breng dan een bezoekje aan museum Spakenburg, direct aan de haven.

De inwendige mens komt ook zeker aan zijn trekken in Spakenburg. Eet een visje aan de haven of strijk neer op een van de gezellige terrassen op het Spuiplein. Maak een wandelingetje door de straatjes rondom de haven of loop over de dijk naar de Palendijk. Daar heb je een prachtig uitzicht over het Eemmeer en de polder. Er staan bankjes om even heerlijk te genieten van de rust en al het natuurschoon.

fietsen-spakenburg.jpg

Hou je van fietsen? Spakenburg is vanuit verschillende omringende plaatsen bereikbaar met de fietsboot (je kunt natuurlijk ook vanuit Spakenburg naar andere plaatsen varen. En vanuit Spakenburg heb je prachtige fietsroutes: langs het water, door de polders, over het pontje bij Eemdijk of langs de Laak richting Amersfoort.

Het Verdronken Bos. 

Verdronken bos

Tip van eindredacteur Marlies

Als je vanuit Houten/Schalkwijk richting Tull en ’t Waal rijdt en je auto parkeert in het Waalse Bos, steek je de weg over en loopt door een liefelijk landschap met fruitbomen, tot het bospad je leidt naar een bijzonder stukje landschap: een verzameling afgestorven bomen in een gebied dat onder water is gezet. Via vlonders loop je over dit oogstrelend absurdistische stukje landschap, waar je in het voorjaar kwakende brulkikkers en parende brasems aantreft. 

Op verschillende plekken rondom het Verdronken Bos zijn bankjes neergezet. Wel zelf je eten en drinken meenemen, want er is geen uitspanning in de directe omgeving.

Voorthuizen

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock.

Tip van Productieassistent Sifra

Als je net even buiten het dorp bent kun je overal het bos in. De hele dag hoor je vogeltjes fluiten. Je ziet de mooiste vogeltjes en eekhoorntjes.

Even verderop heb je de Zandsculpturen van Garderen: www.zandsculpturen.nl. De hele zomer zijn er gezellige markten in Voorthuizen, Barneveld, Putten en tal van andere plaatsjes in de omgeving. De meeste plekken kun je door de bossen naartoe fietsen, overal heb je fietspaden. Ook op fietsafstand ligt Radio Kootwijk.

Bij restaurant de Bunckman kun je lunchen, dineren of alleen een drankje nemen op het mooie terras. Liflaf is favoriet bij ons. Ook het Herdertje en Buitenlust staan goed bekend.

Ik word altijd heel blij als ik in Voorthuizen kom, maar misschien ben ik een beetje bevooroordeeld omdat het gekoppeld zit aan samen weg met mijn man Ad en aan onze heerlijke caravan.

Check

Voor alle tips geldt: check van tevoren even de geldende coronarichtlijnen, om teleurstellingen te voorkomen.

Lees ook: de allerlekkerste streekrecepten

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--