Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Esther Perel: 'Springlevende relaties? Dat zijn degenen die erotiek begrijpen'

Erotische intelligentie voor beginners

Vaatwasser ingeruimd, kids slapen, nieuws gecheckt, vuilnisbak aan de straat. 22.30 uur. Nog net tijd voor een potje seks. Je krabbelt aan de rug van je partner. Gesnurk. Hoe houd je een lange relatie in hemelsnaam spannend? Nou: met een flinke portie erotische intelligentie.

Deel:

“Ik zie relaties die op sterven na dood zijn, en ik zie springlevende relaties”, zegt de wereldberoemde relatietherapeut Esther Perel. Het geheim van die tweede groep? “Dát zijn degenen die erotiek begrijpen.”

Grote kans dat je nu denkt aan jarretels en seksspeeltjes. Esther: “Het is onterecht dat erotiek is platgeslagen tot ‘de daad’. Heel veel mensen ‘doen het’ en beleven niets. Ik zie seks niet als iets wat je doet, maar als een plaats waar je naartoe gaat. Je kunt het niet meten. Het is een staat van zijn.”

Verleiden is een kunst

Die staat van zijn bereik je niet zomaar. “De partner naast wie je al jaren wakker wordt heeft nog nét zoveel verleiding nodig heeft als voor die eerste date. In plaats van denken dat je die ander voor lief kunt nemen, heb je juist méér creativiteit nodig om hem of haar te blijven betrekken.”

Op Instagram vroegen we hoe Eva-vrouwen hun relatie spannend houden. “Dat zit toch vaak in de kleine dingen”, reageert Louise, vijf jaar samen met haar partners en moeder van twee dochters. “Soms eens een cadeautje kopen omdat je weet dat je partner dat heel graag wil. Of als één van ons de kindjes op bed brengt en weer beneden komt, staan soms de kaarsjes gezellig aan, wijntje open, hapje erbij. En dan hebben we het heel gezellig!”

Samen op de bank

Alles wat Louise en haar partner voor elkaar doen is meestal niet omdat het moet. “Het komt echt vanuit onszelf. Als we een drukke week hebben, missen we elkaar eind van de week, ondanks dat we bij elkaar in een huis wonen. Dan plannen we bewust niets met vrienden, maar kiezen ervoor om lekker samen op de bank te hangen. Luisteren, verbinding zoeken en communiceren maakt dat we elkaar in drukke tijden blijven vinden.”

“We laten elkaar vrij in afspreken met vrienden, tonen interesse in elkaars bezigheden en waarderen de momenten samen. Daarnaast vieren we ieder jaar wel samen onze verkeringsdatum en onze geregistreerd partnerschap datum. Ook doen we lekker cliché ieder jaar niet aan Valentijn, maar stiekem doen we tóch altijd iets. Op Vader- en Moederdag sloven we onszelf weer uit voor elkaar. Vier je feestdagen!”

Altijd iets te ontdekken

Niets is slechter voor je relatie dan denken dat je elkaar helemaal kent, stelt Esther Perel. De erotische koppels op haar sofa zien hun huwelijk niet als het einde van de romantiek, maar als het begin. “Er is altijd wel een plek waar ze nog niet zijn geweest, altijd iets over de ander wat nog ontdekt moet worden. Ze weten zowel binnen als buiten de slaapkamer een speelsheid met elkaar vast te houden.”

Er valt steeds weer iets nieuws te ontdekken

Lisa, getrouwd met Sem en moeder van een kersverse dochter van twee maanden, kan daarover meepraten. “Met telkens een nieuwe fase in je relatie, valt er steeds weer iets nieuws te ontdekken. Onze pre-relatietijd, verkeringstijd waarin we allebei nog thuis woonden, de tijd dat we allebei op kamers gingen en elkaar opzichten, de tijd dat we samen uitkeken naar samenwonen en trouwen, samen op vakantie met vrienden, de eerste keer op vakantie met z’n tweetjes, samen een kinderwens, samen in verwachting en nu gelukkig met onze kleine dochter.”

Zo leren Lisa en haar partner elkaar telkens weer op een andere en nieuwe manier kennen, legt ze uit. “Samen nieuwe dingen beleven, in het klein en groot. Laatst gingen we samen naar de spa, wat voor ons allebei een nieuwe beleving was. Wanneer je elkaars liefdestaal begrijpt en je daarbinnen elkaars behoeften weet te vervullen, op steeds weer nieuwe manieren, zit het volgens mij wel goed.”

In de editie ‘Love my lijf’ van Eva Magazine lees je nog veel meer over Esther Perels erotische intelligentie, met onder meer tips van seksuologe Emily Nagoski en seksuoloog Astrid Kremers. Krijg je Eva niet op de mat? Bestel hier het losse nummer!

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--