Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema (69) overleden

‘Zelf ben ik helemaal niet zo van de etiquette’

Mag je een kennis ook per e-mail condoleren? Een liefdesrelatie op het werk, kan dat? Twintig jaar beantwoordde etiquettespecialist Beatrijs Ritsema in de wekelijkse rubriek ‘Moderne Manieren’ in Trouw prangende vragen over hoe het hoort, of hoe juist niet. Op vrijdag 17 maart 2023 werd bekend dat Ritsema op 69-jarige leeftijd is overleden. Over haar columns vertelde ze in het voorjaar van 2021 aan Eva-hoofdredacteur Griëtte Vonck: “Het is gewoon een leuk gezelschapsspel.”

Deel:

De wekelijkse etiquettecolumns van Ritsema in dagblad Trouw zijn een begrip. Uiteenlopende vragen kwamen aan bod. Van hoe om te gaan met een dochter die haar vader afbrandt in het openbaar tot hoe een groep vriendinnen op een nette manier de vriendschap met een van hen kan beëindigen. Elk van de vragenstellers kon rekenen op een eerlijk antwoord hoe de situatie volgens de etiquette aan te pakken. Eva-hoofdredacteur Griëtte Vonck sprak Ritsema in het voorjaar van 2021 tijdens een ontbijt.

Soms worden mijn kinderen aangesproken op mijn etiquettedeskundigheid

Op de opmerking dat er vooraf zenuwen waren voor het ontbijt, want wat als het eitje niet volgens de etiquette wordt gepeld, reageerde Beatrijs Ritsema nuchter: “Ik hoor wel vaker dat mensen in mijn bijzijn extra op hun tellen passen, omdat ze niet door de mand willen vallen. “Als ik mij als etiquettedeskundige incorrect gedraag, is dat veel erger, zeg ik dan. Soms worden mijn kinderen aangesproken op mijn etiquettedeskundigheid. Dan beginnen ze keihard te lachen, omdat ik in de dagelijkse omgang helemaal niet van de etiquette ben. Ik ga vaker slordig dan netjes gekleed en ben eerder direct dan omzichtig.”

De moderne tafelmanieren verschillen overigens niet echt van de ouderwetse, stelde Beatrijs gerust. “Niet smakken, niet beginnen met eten voordat iedereen aan tafel zit, niet alles opschrokken. En eten doe je aan tafel. Sommige mensen eten altijd met hun bord op schoot. Alsof je aan het kamperen bent. Vreselijk. Als wij vroeger gingen kamperen, vertrokken we nooit van huis zonder uitklapbaar tafeltje. Dat eet prettiger en voorkomt geknoei. Bovendien heeft de tafel een sociale functie en kun je er fatsoenlijk een conversatie voeren, wat niet lukt op de bank voor de televisie.”

Overleden

Afgelopen zaterdag publiceerde Trouw Ritsema's laatste column van wat het dagblad noemt "de meest geliefde rubriek van onze krant." Vrijdag 17 maart maakte het dagblad bekend dat ze op 69-jarige leeftijd is overledenaan de gevolgen van longkanker, waar ze al een tijd voor werd behandeld. Haar laatste column zal een dezer dagen online verschijnen.

Interview: Griëtte Vonck
Styling en visagie: Joselien Hoogendam

Fotografie: Nienke van Denderen
Tekst en video: Charlotte van Egmond

--:--