Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ex-Jakhals Erik Dijkstra te gast in ‘De Kist’

‘Over doodgaan had ik allerlei ideeën’

Erik Dijkstra stond nooit stil bij de dood. Als iemand een dierbare verloor, kon hij zich niet goed voorstellen hoe erg dat is. Dat veranderde toen zijn vader, die heel belangrijk voor hem was, na een kort maar hevig ziekbed overleed. Hij vertelt erover in De Kist.

Deel:

“In die tijd was mijn vriendin hoogzwanger van onze tweede,” vertelt Erik. “We hadden het over namen, toen een vriend zei: ‘Waarom noem je hem niet gewoon Theo, naar je vader?’" Erik vond dat meteen een goed idee en vertelde het zijn vader een week voordat die stierf. “Mijn vader vond dat fantastisch. Hij was erdoor ontroerd. Hij was geen man om dat erg te laten merken. Maar ik proefde wel dat hij dit fantastisch vond.”

‘Hij gaat gewoon dood’

Voor Erik was het tegelijk een moeilijk moment, omdat hij zich realiseerde dat zijn vader de geboorte van Eriks zoon niet meer zou meemaken. “Het was voor het eerst dat ik besefte dat hij gewoon dood zou gaan.”

Niet bang om te sterven

“Over doodgaan had ik allerlei ideeën. Ik dacht dat je dan met elkaar dingen uit het verleden zou bespreken, maar dat was in de praktijk niet zo. We hadden daar geen behoefte aan. Zoals altijd, praatten we gewoon over de actualiteit. Ik kon ook zeggen: ‘Ik ga je heel erg missen.’ Hij zei dan vaak: ‘Ik ben niet zozeer bang voor de dood, maar het is me nog veel te vroeg. Ik ben nog maar 67.’"

Lees ook: Dood... en dan?
Lees ook: Dood... en dan?
--:--