Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Film 'Mass': Heftige ontmoeting in een kerk

Filmblog van Rick de Gier

In een eenvoudige protestantse kerk ergens in de VS wordt een zaaltje in orde gemaakt waar een gesprek zal plaatsvinden. De vrijwilligster die de koffie en stoelen klaarzet, is duidelijk gespannen. Dan arriveren de gasten: twee echtparen van middelbare leeftijd, die elkaar stijfjes en opgelaten begroeten.

Deel:

Wanneer het gesprek tussen de vier op gang komt, wordt geleidelijk helder wat er speelt. Zes jaar eerder heeft de zoon van het ene stel een bloedbad aangericht op zijn school. Een van zijn slachtoffers was de zoon van het andere stel. Er volgden juridische procedures en confrontaties via de media, maar nu pas spreken de ouders elkaar voor het eerst privé.

Zonder bombast worden de grootste, heftigste thema’s besproken

De Amerikaanse speelfilm Mass, het regiedebuut van acteur Fran Kranz, speelt zich vrijwel geheel af in dat ene kerkzaaltje, waar de gemoederen uiteraard torenhoog oplopen. Die beperking geeft de film iets toneelachtigs, maar draagt ook bij aan een uiterst beklemmende sfeer. De dialogen zijn zo realistisch en de acteurs – vier niet al te bekende Hollywoodveteranen – spelen zo overtuigend dat je het drama vanzelf wordt ingezogen. Zonder bombast worden de grootste, heftigste thema’s besproken. Hoe komt een mens tot zo’n gruweldaad? Valt zoiets te begrijpen, te vergeven zelfs? En dat alles in die kerkelijke setting – heel bijzonder. (De titel is trouwens ook treffend; die verwijst zowel naar een ‘mass shooting’ als naar gewicht en een religieuze samenkomst.)

Het is nog niet bekend of Mass binnenkort wordt uitgebracht in Nederlandse bioscopen of op streamingsites, maar de film is deze maand wel te zien op Movies That Matter, het Haagse filmfestival dat om mensenrechten draait.

Lees ook: The Duke: Een moderne Robin Hood
Lees ook: The Duke: Een moderne Robin Hood

Een bezoek aan het festival is sowieso aan te bevelen, want uiteraard staat er nog veel meer boeiends op het programma – naast uitdagende speelfilms en documentaires ook discussies met filmmakers en activisten. Wie niet wil reizen, kan een deel van het aanbod ook online volgen.

Bekijk de trailer van 'Mass'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Movies That Matter

Movies That Matter. Van 8 t/m 16 april in Den Haag en enkele andere steden. Zie moviesthatmatter.nl.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--