Filmtip: Bonhoeffer als actieheld?
2 mei 2025 · 10:52
Update: 2 mei 2025 · 10:52
De Amerikaanse film Bonhoeffer, een biografisch portret van de geliefde Duitse theoloog, heeft een opvallend smeuïge ondertitel: Pastor. Spy. Assasin. Op sommige filmposters staat de hoofdpersoon zelfs afgebeeld met een pistool in de hand.
Dat belooft niet direct veel goeds. Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) staat weliswaar bekend om zijn verzet tegen het naziregime, maar was ook een uitgesproken pacifist, die worstelde met de vraag of geweld ooit geoorloofd is. Zet deze film hem nu neer als een soort actieheld, die moorden pleegde voor de goede zaak?
Dat blijkt gelukkig mee te vallen. Het verhaal is dik aangezet en hier en daar flink speculatief, maar lijkt de geschiedenis ook weer niet ál te veel geweld aan te doen. We krijgen eerst wat vormende momenten mee uit Bonhoeffers jeugd: hij groeit op in een liefdevol gezin, heeft een hechte band met zijn tweelingzus, verliest een oudere broer in de Eerste Wereldoorlog. Dan spoelen we vooruit naar een bezoek dat hij als student brengt aan de VS, waar hij geïnspireerd raakt door het activisme van de Afro-Amerikanen. Eenmaal terug in Duitsland gaat Bonhoeffer zich steeds feller uitspreken tegen het oprukkende fascisme. In de oorlog raakt hij betrokken bij het verzet, en zelfs bij een complot om Hitler om te brengen. Uiteindelijk, kort voor de bevrijding, wordt hij gedood in een concentratiekamp.
Die sensationele poster en ondertitel zullen we maar toeschrijven aan een overijverig marketingteam
Die sensationele poster en ondertitel zullen we maar toeschrijven aan een overijverig marketingteam. Zo bont maakt de film zelf het dus niet. Toch is het best begrijpelijk dat de makers veel kritiek hebben gehad, onder meer van Bonhoeffers nabestaanden. Want subtiel wordt het allemaal niet gebracht. De zeer Amerikaanse stijl van het drama is tot daaraan toe, maar dat Bonhoeffers complexe theologie wordt gereduceerd tot wat simpele oneliners is echt wel pijnlijk.
Als biografische introductie is Bonhoeffer heus geen onaardige film. Een aantal scènes, zeker tegen het slot, is oprecht ontroerend. Voor oningewijden is het alleen wel aan te raden om na afloop nog wat extra onderzoek te doen naar de theoloog en zijn opvattingen.
Bonhoeffer
Regie: Todd Komarnicki. Met o.a. Jonas Dassler en Moritz Bleibtreu. Kijkwijzer: 12 (geweld, taal, discriminatie) Nu in de bioscoop.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
- Maarten van Rossem: 'De Jezus van het Nieuwe Testament verraste mij'
Maarten van Rossem te gast in Adieu God?
Maarten van Rossem: 'De Jezus van het Nieuwe Testament verraste mij'
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.