Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Frans Bauer, Andre van Duin en Bridget Maasland te gast in nieuw seizoen 'De Kist'

Vanaf zondag 15 januari bij de EO om 23.30 uur op NPO 2

In ons televisieprogramma 'De Kist' praat presentator Kefah Allush met bekende Nederlanders over de dood, de zin van het leven en de mogelijkheid van een leven na de dood. In januari 2023 start een gloednieuw seizoen, vanaf een nieuwe locatie én met een nieuwe kist. In de eerste aflevering is zanger Frans Bauer te gast. Andere gasten dit seizoen zijn: Anneke van Giersbergen, Diederik Gommers, Yesim Candan, André van Duin, Bart Chabot, Bridget Maasland en Lisa van Ginneken.

Deel:

Anders dan bij eerdere seizoenen ontmoeten Kefah en zijn gast elkaar op een vaste locatie. In de Metaalkathedraal in Utrecht voeren zij met elkaar áán de kist het gesprek over de dood en de zin van het leven. Op de kist staat het drankje wat zij op hun eigen uitvaart willen uitserveren. Zo kiest columnist Yesim Candan voor een gin-tonic en kiest arts Diederik Gommers voor een glas rode wijn. Elke gast wordt uitgenodigd om aan het einde van het gesprek zijn of haar levensmotto op de kist te schrijven.

Rechtstreeks en confronterend

"Ik wilde al jaren dat de kist meer zou zijn dan een rekwisiet dat alleen aan het begin aanwezig is", vertelt Kefah. "Soms kwam de kist al mee naar binnen, maar meestal wilden de gasten het object op afstand houden. Ik wilde letterlijk áán de kist zitten en met mijn gasten op ontdekkingstocht gaan in hun binnenste, met aandacht en respect, maar wel rechtstreeks en confronterend. Volgens mij is dat in dit nieuwe seizoen goed gelukt, maar oordeel vooral zelf!"

Frans Bauer over het verlies van zijn vader

In de eerste aflevering praat Kefah met Frans Bauer over het verlies van zijn vader. “Ik stapte de lift uit en zag dat ze met een reanimatie bezig waren. Dat bleek mijn vader te zijn”, vertelt Frans. Hoewel ze geen afscheid van elkaar hebben kunnen nemen, heeft hij het gevoel alles met hem besproken te hebben. "De belangrijkste les die mijn vader mij leerde was: je weet pas waar je naar toe gaat, als je voorgoed de ogen sluit".

Liever luisteren?

Alle afleveringen van De Kist worden na de uitzending ook aangeboden als podcast op eo.nl/podcast of in je favoriete podcastapp.

Kijk het nieuwe seizoen van 'De Kist' vanaf 15 januari elke zondag om 23.30 uur bij de EO op NPO 2. Kijk je liever op jouw moment? Ontdek de afleveringen dan op NPO Start. 

--:--