Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Frits Spits in 'Onderweg' over verlies van zijn vrouw Greetje

'Overweldigd door alle reacties'; zaterdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

In het radioprogramma Onderweg (EO) is Frits Spits te gast. Hij wordt momenteel overweldigd door alle reacties die hij krijgt op zijn boek Alles lijkt zoals het was. Hij schrijft hierin over het verlies van zijn geliefde vrouw Greetje aan de hand van Nederlandstalige liedjes van onder meer Diggy Dex, Anouk en Frank Boeijen. 

Greetje overlijdt in 2018 plotseling aan de gevolgen van longkanker. "We realiseren ons niet hoe bijzonder de liefde is," beseft Frits. Hij presenteert momenteel iedere zaterdag De Taalstaat op NPO Radio 1. Onlangs wordt hij uitgeroepen tot ‘belangrijkste radiomaker van de eeuw’. Elsbeth Gruteke is in Onderweg een uur lang met Frits in gesprek over zijn werk en zijn leven.

Potjes scrabble

Frits vertelt hoe bijzonder het gewone leven eigenlijk is, hoe hij graag potjes scrabble speelde met Greetje en hoe mooi hij haar vond als ze gewoon haar tanden stond te poetsen. "Je hebt af en toe de rust nodig om gewoon van elkaar te houden," zegt hij tegen Elsbeth. 

Lees ook: Frits Spits: 'Ik mis haar op de meest normale, onverwachte momenten'
Lees ook: Frits Spits: 'Ik mis haar op de meest normale, onverwachte momenten'

De ouders van Frits zijn beide joods en verliezen in de Tweede Wereld Oorlog heel veel familie. Dit trauma is er mede de oorzaak van dat hij geen Joodse opvoeding krijgt. Frits groeit op in Eindhoven, waar hij Greetje op zijn tiende al leert kennen. Ze krijgen op hun vijftiende verkering en trouwen later. In eerste instantie is Greetje kostwinnaar als lerares, maar dat verandert als haar man een succesvolle radiopresentator wordt. 

'Taboe op de dood'

De radiomaker vindt het moeilijk dat er in onze cultuur zo’n taboe op de dood ligt. Hij gelooft niet in God of in de hemel. "Ik zou wel willen geloven, maar ik kan dat gewoon niet," vertelt hij in Onderweg aan Elsbeth. "Ik geloof in God in jezelf. We hebben allemaal een geweten." 

Onderweg: Frits Spits

Zaterdag 9 november, 22.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: KRO-NCRV/Stijn Ghijsen

--:--