Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Fruitig Geflip(t): de zanggroep vernoemd naar de bekende mascotte van de Betuwe

Bekijk de auditie van deze zanggroep in aflevering 2 van 'Zing!'

Dit gezellige smart- en levensliederenkoor uit Tiel is in 2007 opgericht. En sinds een aantal jaar is Harry dirigent van het 50-koppige koor met de leeftijd van 35 en 88 jaar. Wij spraken hem over de zanggroep, de voorbereiding en de ervaringen met 'Zing!'.

Deel:

Voordat het over Zing gaat, legt Harry uit waar de naam van de zanggroep vandaan komt: “We komen uit het hart van de Betuwe wat bekend staat om fruit en Flipje: de mascotte van Tiel.” Geflipt is dan ook een knipoog naar de regio waar we vandaan komen, met de t tussen hakjes heb je dan ge-Flip-t.” En Harry voegt eraan toe: “Bovendien klinkt het lekker ‘Fruitig Geflipt’.”

Een hechte groep als familie

“Als ik de zanggroep moet omschrijven in drie woorden zijn dat ‘gezelligheid’, ‘familie’ en ‘lol’.” Dit antwoord kwam er heel snel uit en Harry verklaarde waarom: “Altijd als we ergens zingen hebben we het beregezellig en we zijn een familie, daar hoef ik niet over na te denken. Je hebt te maken met een oudere categorie mensen en we hebben een paar mensen die ziek zijn, die geven we de aandacht die ze verdienen om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk weer tussen ons in komen te staan. Dat doet me erg goed, dat dat bij ons zo leeft. We zijn er voor elkaar.”
Harry hoopt van harte dat het bij alle koren op deze manier gaat, hij koestert alle koorleden: “Want zingen verbindt en we maken er altijd een uitje van met een kopje koffie en een nazit met borreltje en een stukje worst.”

Op weg naar ‘Zing!’

“Uit ons brede repertoire van 130 liedjes, van vrolijke liedjes tot Halleluja en Het Dorp, is een nummer gekozen door ‘Zing!’ die wij moesten zingen. Daarmee zijn we aan de slag gegaan. We hebben het lied ingekort en daarna was het alleen maar focussen op dat liedje tijdens de repetities.” Dat repeteren doen ze elke woensdag avond. “Er zijn zelfs nog mensen bij ons langs gekomen van 'zing!', en nu ook de regionale pers.”

Een droom die uitkomt

Harry omschrijft ‘Fruitig Geflipt’ als een amateur groepje dat iedere week heel fanatiek repeteert. “En nu ineens komen we in de gelegenheid om heel professioneel in een studio te mogen zingen!” De 62-jarige Dirigent Harry heeft van de 50 koorleden uiteindelijk 34 meegenomen naar Hilversum. “De droom is hier bij ‘Zing!’ uitgekomen. Het was zo bijzonder. Het is overweldigend, alle aandacht die je krijgt, het is geweldig.”

Fantastische mensen

Harry heeft nog een berichtje voor alle mensen die meewerken aan ‘Zing!’: “Jullie zijn allemaal wel heel bijzonder, zo hebben we dat echt ervaren. Voor de schermen en achter de schermen, echt allemaal zijn jullie fantastisch, mag best gezegd worden.”

Samen kijken

De groep is heel benieuwd, en kijkt een beetje gespannen uit naar de aflevering van komende zaterdag. “We gaan zaterdag met z’n allen eerst barbecueën bij onze repetitieruimte en daarna samen de uitzending kijken op een groot scherm.

Zingen als medicijn

Harry geeft tenslotte nog een tip: “Ook al kan je wat minder zingen, je wordt meegetrokken door de rest. Sluit je aan bij een groep, want zingen is gezellig, ontspannend en bovendien de beste remedie tegen kwaaltjes en pijntjes. Het is zorgeloos en goed voor je lichaam, kijk maar naar ons met de oudere mensen.”

Benieuwd naar de auditie van Fruitig Geflip(t)? Kijk aflevering 2 van 'Zing!' nu op NPO Start.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de leukste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Sander van der Veen

--:--