Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ga eens naar de kerk, als u durft!

Blog van Tijs van den Brink

Het gaat goed, dank u, leuk dat u het vraagt!

Deel:

Het is zomer, tijd voor een corona-tussenbalans. Ja, een tussenbalans, want we zijn er nog niet. Ga maar uit van volgend voorjaar, zei arts-microbioloog Jan Kluytmans onlangs in Dit is de Dag. Want dan hebben we het volgende griepseizoen gehad en is er mogelijk een vaccin of een medicijn.

Tijd om terug te gaan naar het oude normaal. Tot die tijd leven we in een anderhalvemetersamenleving: anderhalve meter afstand houden, testen bij klachten, niezen in je elleboog, handen wassen en ventileren, mensen, ventileren.

Het zal toch niet zo zijn dat de uitdrukking ‘nood leert thuisblijven’ ontstaat?

We zijn er dus nog niet, maar het ergste lijkt wel voorbij. In een van mijn eerdere columns heb ik verteld welke vijf hindernissen ik persoonlijk ondervind van de coronacrisis: niet naar m’n moeder in het verpleeghuis, niet naar de kerk, geen sport kijken, niet op vakantie en een economie die in elkaar dreigt te storten.

De meeste van die hindernissen zijn deels overwonnen: ik mag weer naar m’n moeder in het verpleeghuis. Weliswaar met mondkapje, maar toch. Dat is een stuk beter dan het was. Ik ben ook alweer een keer of vier naar de kerk geweest. Vreemd, met een relatief kleine groep mensen, maar toch tof om er weer te zijn. Sinds afgelopen weekend mogen we zelfs weer zingen.

Even tussendoor: ik hoor op allerlei plekken dat kerken die diensten beleggen lang niet vol zitten, ook niet voor zover toegestaan. Daar kunnen natuurlijk goede redenen voor zijn, bijvoorbeeld als u kwetsbaar bent. Maar als het gemakzucht is, vind ik het eng. Vroeger zei men ‘nood leert bidden’ en tijdens crises zaten de kerken vol. Het zal toch niet zo zijn dat door de coronacrisis de uitdrukking ‘nood leert thuisblijven’ ontstaat?

M’n behoefte aan sport kijken is ook alweer even een beetje bevredigd: ik vond mezelf terug voor een televisie om naar Max Verstappen te kijken. Niet dat ik van Formule-1 houd, maar het was fijn om even weer sportspanning te voelen: wordt Verstappen tweede of wordt hij derde? Spannend! Yes, hij wordt tweede! Lekker hoor...
Nou ja. Excuus. Zo gaat dat met ons sportliefhebbers.

Maar al met al gaat het goed. Beter. Waarschijnlijk gaat de vakantie door. Nu de economie nog. Sterkte als u kampt met economische of fysieke tegenslag.
En ga weer eens naar de kerk, als u durft!

Lees ook: Hup mensen, op vakantie!
Lees ook: Hup mensen, op vakantie!

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--