Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geen eenheid in het Belgische koningshuis

Blog van Jeroen Snel

In ons buurland wordt Blauw Bloed ontzettend goed bekeken, en daarom proberen we bij tijd en wijle ook aandacht te besteden aan het Belgische koningshuis.

Deel:

De uitzending van zaterdag staat grotendeels in het teken van de sympathieke koning Filip en koningin Mathilde. Zij doen hun uiterste best België op de kaart te zetten en het land bij elkaar te houden. Dankzij hun inspanningen gaat het iets beter met de populariteit van de monarchie, want die was ten tijde van Alberts koningschap erg laag.

Maar waar de Oranjes optreden als een eenheid, doen ze in België maar wat. Dat klinkt wat onaardig, maar er gebeuren veel incidenten die het aanzien van de monarchie niet ten goede komen. Zo vind ik het schokkend om te zien hoe Albert reageert op het feit dat Delphine Boël zijn dochter is. Hij is ijskoud en toont geen vaderlijke liefde. Als oud-staatshoofd – iemand die mensen bij elkaar moet brengen – staat hij nu zó op afstand van die ene vrouw die hij ook kan omarmen.

Op zulke momenten leef ik ook mee met de huidige koning Filip, die zijn werk zo goed mogelijk probeert te doen. Maar als je eigen familie geen eenheid uitstraalt, wordt het voor hem wel extra moeilijk om het land bij elkaar te houden...

Blauw Bloed

Zaterdag 15 februari, 19.50 uur, NPO 2

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--