Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geen toegang zonder vaccinatiebewijs: Israël start met 'Green Badge'

'Parallel met Openbaring 13 is onmiskenbaar'

De vaccinaties tegen het coronavirus zijn in volle gang. Niet alleen in Nederland en in Europa, maar ook in de rest van de wereld. Zoals in Israël, waar het vaccinatieprogramma zeer voortvarend ter hand is genomen en momenteel bijna de helft van de bevolking al is ingeënt met het Pfizer/BioNTech-vaccin.

Deel:

Nieuwe initiatieven van de Israëlische overheid en het bedrijfsleven gaan inmiddels in de richting van een tweeledig systeem voor gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Dit roept uiteraard juridische, morele en ethische vragen op. Israël is wereldwijd koploper als het gaat om de vaccinatiegraad en dus kijken alle landen nieuwsgierig mee. Hebben we binnenkort in Nederland ook een vaccinatiebewijs nodig om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld musea of evenementen?

Niet voor iedereen

Het kabinet van premier Benjamin Netanyahu heeft besloten dat winkelcentra en musea binnenkort opnieuw open kunnen voor publiek. Alles met inachtneming van regels voor sociale afstand (2 meter) en verplichte mondkapjes. Voor het eerst in lange tijd zullen ook sportscholen, hotels en zwembaden binnenkort heropenen. Daarnaast gaan diverse evenementen weer van start. Maar: niet voor iedereen.

'Green Badge'

Met het nieuwe Green Badge -systeem maakt de Israëlische regering verschillende activiteiten vanaf 23 februari alleen toegankelijk voor mensen die volledig zijn ingeënt of hersteld, meldt de New York Times. Twee weken later mogen restaurants, evenementenhallen en conferenties onder dezelfde regels open. Bezoekers moeten bij binnenkomst in een app hun telefoonnummer, identiteitsnummer en geboortedatum intoetsen. Die informatie wordt dan direct geverifieerd bij het Ministerie van Gezondheid, waarna in de app een groen vinkje verschijnt als de gegevens kloppen.

Volgens de Times of Israël ontmoedigt de Israëlische overheid het gebruik van testen om daarmee het vaccineren te stimuleren. Zo kan een coronatest die nu nog gratis is, geld gaan kosten schrijft Trouw. En dat kan flink in de papieren lopen wanneer vaak om een negatieve uitslag wordt gevraagd. Docenten die nog geen prik hebben gekregen, moeten zich bijvoorbeeld elke 48 uur laten testen als ze les willen blijven geven. Donderdag heeft een deel van de scholen in Israël de deuren weer voorzichtig geopend.

In Nederland zijn we nog niet zo ver. Bijna 900.000 mensen hebben inmiddels de eerste vaccinatie gehad. Op dit moment bestaat er in Nederland nog geen officieel vaccinatiebewijs voor corona. Men hoeft namelijk nergens te laten zien dat je een coronaprik hebt gehad. ‘Mogelijk komt er in de toekomst wel een officieel vaccinatiebewijs’ staat er op de site van de Rijksoverheid.

Lees ook: Zijn twijfels over het coronavaccin terecht?
Lees ook: Zijn twijfels over het coronavaccin terecht?

Vaccinatiebewijs

Toch lijkt het er wel op dat een vaccinatiebewijs in de toekomst zeker een belangrijke rol gaat spelen, ook in Nederland. Instellingen en bedrijven hebben straks de vrijheid om een vaccinatiebewijs te vragen bij de toegang tot voorzieningen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van VWS.

"Op grond van de wet kunnen private partijen in principe vragen om een vaccinatiebewijs als voorwaarde voor de toegang tot diensten of voorzieningen" schrijft de Gezondheidsraad in een brief aan het ministerie. "Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels."

'Niet meer kopen of verkopen'

“Met het huidige vaccinatieprogramma dringen zich wel associaties op met Openbaring 13:16,” schrijft blogger en spreker Andre Piet op de website Goedbericht.nl. “Er is sprake van grote druk op mensen om het vaccin te nemen en van allerlei kanten wordt nu al bepleit dat wie het vaccin weigert, toegang ontzegd zou worden tot publieke ruimten. Zo wordt het denkbaar dat weigeraars straks niet met het openbaar vervoer kunnen reizen of de toegang ontzegd zal worden tot winkels. Dus niet kunnen kopen of verkopen zonder vaccinatiebewijs. Dat is uiteraard niet hetzelfde als wat wordt beschreven in Openbaring 13, maar de parallel is onmiskenbaar.”

Paulus

“Ieder van ons wordt de komende tijd geconfronteerd met de vraag: laat ik me vaccineren of niet? Het antwoord daarop hangt af van een andere vraag: welk risico schat je zwaarder in: dat van het virus of dat van het vaccin? Iedereen zal daarin zijn eigen afwegingen moeten maken. Wie zich wel laat vaccineren is niet meer en wie zich niet laat vaccineren is niet minder. Of zoals Paulus schreef in 1Korinthe 10 : 23 en 31: 'Alles is geoorloofd maar niet alles is nuttig (…) Hetzij dan dat jullie eten, hetzij jullie drinken of wat jullie ook doen, doet het alles tot heerlijkheid van God!”

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--