Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gekke gewoontes in de kerk

Voor de gemeenteleden heel normaal, voor gasten even wennen

Tongentaal, varkenvriendelijk voedsel en Victoriaanse jurken… Iedere kerk heeft zijn eigen gewoontes. Voor de leden waarschijnlijk heel normaal, maar voor gasten zijn sommige dingen best even wennen.

Deel:

In de kerk waar ik opgroeide begon de dienst om 10.45. Althans, zo stond het overal aangegeven en op dat tijdstip werden het votum en de groet uitgesproken. In werkelijkheid begon de dienst vijf minuten eerder, met het zingen van een psalm. Alle gemeenteleden wisten wel dat ze iets eerder werden verwacht, maar gasten konden dat nooit weten. Ik besloot eens rond te vragen: wat zijn in andere gemeentes eigenlijk gewoontes die voor de leden heel normaal zijn, maar waar nieuwe mensen gek van zouden opkijken?

Evangelisch/Pinkster

Elisa: “Dat er bij ons in tongentaal wordt gesproken, is voor de meeste gasten aardig ongewoon.”

Floor: “Ik was laatst te gast in een dienst waar werd geklapt, in plaats van gezongen, voor mensen die de afgelopen week jarig waren geweest.”

Nadia*: “In mijn vorige kerk had ik de leiding over het koffieschenkteam. Dat deed ik samen met iemand anders. Wat mij betreft was dat niet zo nodig, het was immers geen grote taak. Toen ik gedoopt was, kwam er iemand naar me toe en zei: ‘Zo, nu kun jij het koffieteam alleen leiden’. Op dat moment realiseerde ik me dat het erom ging dat ik geen leidinggevende functie mocht uitvoeren voordat ik gedoopt was.”

Maartje: “Iedereen komt pas in de laatste vijf minuten binnenwandelen. Als gasten er een kwartier van tevoren zijn, zitten ze in een lege zaal te wachten, terwijl de band nog aan het oefenen is.”

Messiaanse Kerk

Tikvah: “We zingen soms in het Hebreeuws, er mag gedanst worden en na de dienst is er een maaltijd, waarvoor iedereen eten meeneemt. Dat is zonder varkensvlees, wat voor ons heel normaal is, maar gasten niet altijd weten.”

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Renée*: “In onze kerk is een nieuw project gestart: iedereen die een passie voor iets heeft mag een kring beginnen om die te delen. Nu heeft een aantal vrouwen bedacht om zelf Victoriaanse jurken te maken en daarin verkleed te gaan als er evenementen zijn. Het zijn echt grote, opvallende jurken. Laatst hadden we een startzondag, waar veel gasten op af kwamen. Die schrokken zich een hoedje toen ze deze vrouwen zagen. Ze dachten dat dit de normale klederdracht was in de kerk.”

Hervormde Kerk

Mirjam: “Bij ons in de kerk werden de ouderwetse psalmborden vervangen door tv-schermen. Die schermen worden niet gebruikt om de tekst van de liederen op te projecteren, maar nog steeds alleen om aan te geven welke psalmen er gezongen gaan worden, dus uiteindelijk is er niets veranderd.”

Daphne: “Tijdens het bidden gaan de ouderlingen staan, en blijft de rest van de gemeente zitten. Waarom dat zo is, ik zou het niet weten.”

Gereformeerde Gemeente

Corien*: “Iedereen heeft bij ons een vaste plek in de kerk. Het is niet de bedoeling dat gasten daar zomaar gaan zitten. Daarom hangt er bij binnenkomst een stoplicht. Vlak voor de dienst begint, springt dat op groen en mag iedereen die geen vaste plaats heeft een leeg plekje uitkiezen.”

* Gefingeerde naam

Geschreven door

Lonneke Tijhof

--:--