Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geniet van 'The Messiah' van Händel op Hemelvaartsdag

Klassiek hoogstandje met diepe betekenis; donderdag 12.00 uur, NPO 2

Deel:

Op Hemelvaartsdag, zendt de EO The Messiah uit, het indrukwekkende oratorium van Georg Friedrich Händel, waarin ook het verhaal van Jezus’ hemelvaart wordt verteld. Het gaat om een eerder uitvoering door het orkest en kamerkoor van Ars Musica, onder leiding van Patrick van der Linden. Andries Knevel verzorgt een voorbeschouwing.

“Het verhaal van Jezus heeft een buitengewone impact gehad om onze samenleving. Gedeeltes uit zijn leven zijn vertaald naar prachtige muziekstukken," zegt Andries Knevel enthousiast. "De bekendste daarvan zijn het Weihnachtsoratorium, dat stil staat bij de geboorte van Jezus, en de Matthäus Passion, waarin het lijdensverhaal wordt verteld."

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Messiah Händel Hemelvaartsdag
Credits: Michaël Terlouw.

"Dit werk van Händel is eigenlijk het meest bekende en verbindende stuk," voegt Andries toe. "Het staat stil bij het hele leven van Jezus. Het ‘Halleluja’, past goed bij de Hemelvaart van Jezus en is bij iedereen bekend.” The Messiah is een oratorium van Georg Friedrich Händel, dat in 1741 gecomponeerd is.

Hemelvaartsdag

De uitvoering van The Messiah duurt rond de tweeënhalf uur. In tegenstelling tot het Weihnachtsoratorium, en de Matthäus Passion wordt het op verschillende momenten in het jaar opgevoerd. Meestal is dat tijdens Kerst, Pasen of – zoals in dit geval – op Hemelvaartsdag. 

'The Messiah'

Introductie The Messiah
12.00 uur, NPO 2

The Messiah
12.15 uur, NPO 2

Beeld: Michaël Terlouw

--:--