Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gereformeerde kerk Sliedrecht lanceert podcast

‘We zoeken naar nieuwe vormen om in gesprek te gaan’

De gereformeerde kerk in Sliedrecht is gestart met een podcast. Onder de titel ‘Hoorbaar geloof’ brengt ze zowel christelijke thema’s als inspirerende gesprekken met gemeenteleden. “We hopen dat het mensen een handvat biedt om over dingen na te denken of een gesprek te beginnen.”

Deel:

Een podcast gemaakt door een plaatselijke kerk, dat is vrij uniek.
Ds. Alexander Veerman, predikant van de gereformeerde kerk in Sliedrecht: “Dat klopt. Ik denk dat nog niet veel gemeenten dit doen. Ik maak deze podcast samen met Job van Achterberg. Hij is gereformeerd opgevoed, lange tijd atheïst geweest, maar onlangs via een theologenpodcast als zoeker bij onze kerk terechtgekomen. Hij weet veel van podcasts en verzorgt onder andere de technische kant.”

Is dit een nieuwe manier om met mensen buiten de kerk in contact te komen?
“We zoeken inderdaad naar nieuwe vormen om in gesprek te gaan met mensen die niet geloven. In mijn beleving hebben we als kerk een heel goede boodschap; van het evangelie knappen mensen echt op. Maar om de een of andere reden lukt het ons niet om dat op een goede manier te laten zien, en is de kerk voor veel mensen een brug te ver. Een podcast is dan een uitstekend middel om een verhaal te vertellen. We zien het ook niet als redding van de plaatselijke gemeente. We hopen dat het mensen een handvat biedt om over dingen na te denken of een gesprek te beginnen.”

Welke thema’s komen zoal aan de orde?
“We hebben twee takken: in de thematische variant behandelen we onderwerpen als ‘vergeving’ en ‘wat is bidden?’ Die podcast verzorg ik samen met Job en duurt een half uur. Precies van hier naar Rotterdam.
In de meer persoonlijke podcast gaat Job in gesprek met een gemeentelid, die iets vertelt over wat hem of haar bezielt. Dat is een podcast van een uur. Eens in de twee weken plaatsen we een nieuwe aflevering.”

Willen gemeenteleden hun verhaal wel doen voor zoiets publieks als een podcast?
“Nu Visie heeft gebeld niet meer, haha. Maar inderdaad, we zijn een gewone protestantse kerk en protestanten zijn geen mensen die heel gemakkelijk iets zeggen in de kerk. Maar voor deze podcast hebben we toch een aantal mensen bereid gevonden om geïnterviewd te worden. Meer dan ik dacht. Dus ik verwacht dat we dit wel kunnen voortzetten.”

Een podcast maken is best tijdrovend voor een lokale kerk. Hoelang verwacht u dit te kunnen doen?
“Het is een experiment. Als over zes, zeven maanden blijkt dat het geen haalbare kaart is voor een plaatselijke gemeente, of dat we inhoudelijk niet op het goede spoor zitten, hebben we het in elk geval geprobeerd. En misschien wordt de ene podcast veel beter beluisterd dan de andere, en moeten we kiezen met welke we verdergaan. Mocht het zo zijn dat we drieduizend actieve leden krijgen, dan moet ik me ook realiseren dat ik dat niet kan behappen. Want ik ben druk zat in mijn eigen gemeente. Maar alle opties staan open. Voor nu is het vooral van belang om een mooie podcast te maken.”

Hoorbaargeloof.nl

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--