Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gert-Jan Segers: 'Zolang je oogcontact hebt, zie je elkaar als mens'

Een oproep van de CU-politicus aan ons allemaal

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van afgelopen week riep ChristenUnie-fractieleider Gert-Jan Segers op om altijd oogcontact te houden. Vandaag herhaalt hij die oproep in een post op social media. Hij vertelt hoe hij geïnspireerd raakte door Harcourt Klinefelter, de persvoorlichter van Martin Luther King.

Deel:

"Houd altijd oogcontact! Zolang je oogcontact hebt, zie je elkaar als mens. Dat was mijn oproep en verlangen deze week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen," zo begint Segers zijn betoog. Hij vertelt dat hij deze les leerde van Harky (Harcourt) Klinefelter, de voormalig perschef van Martin Luther King, met wie hij twee weken geleden een dag optrok.

Oogcontact

"Als twintiger liep Harcourt met Martin Luther King mee in de beroemde mars door Selma. En als ze destijds omringd werden door een vijandige menigte, zorgden ze ervoor dat ze altijd oogcontact hielden met de mensen tegenover hen," vertelt Segers. 

De uitspraak van Segers is een oproep aan de overheid om mensen nooit als een dossier te zien. Maar volgens hem ook een oproep aan de samenleving en aan onszelf, in een coronatijd waarin we elkaar soms uit het oog dreigen te verliezen. "Maar," zo schrijft hij, "het is vooral een oproep aan mezelf: blijf de ander zoeken." 

Harcourt Klinefelter

Segers inspiratiebroen, Harecourt Klinefelter, is inmiddels een tachtiger en woont in Steenwijkerwold in Nederland. Volgens Segers is hij nog net zo gedreven als destijds in Selma. Eva-hoofdredacteur Griëtte had vorig jaar een ontmoeting met deze bijzondere en innemende man. Bekijk de beelden van deze ontmoeting:

Vorig jaar vertelde Gert-Jans dochter, Anne Segers, openhartig aan Eva over haar geloof: "Als ik het geloof volledig wilde afschrijven, dan moest ik daar honderd procent achter staan en dus besloot ik het geloof een eerlijke kans te geven en op onderzoek uit te gaan.”

Lees hieronder het volledige bericht van Gert-Jan Segers:

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: ChristenUnie, fotograaf Eljee Bergwerff

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--