Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gezinstherapeut Steven Pont: 'De Bijbel is geen lopend buffet'

Onderweg, zaterdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Regelmatig geeft Steven Pont zijn deskundige mening over opvoeding in kranten, bladen en talkshows. In het radioprogramma Onderweg (EO) is de ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut te gast bij Elsbeth Gruteke. Zij gaat een uur lang met hem in gesprek over zijn werk, geloof en leven. 

Steven Pont, auteur van Mensenkinderen en andere boeken over opvoeding, is een voorstander van 'ferm' ouderschap. Maar hij gelooft niet in straffen. Hoe vult hij het ouderschap zelf in, als vader van twee tienerzonen? En kan de Bijbel ook als inspiratiebron dienen voor de opvoeding? 

Moeder Theresa

In het interview in Onderweg blikt Steven Pont terug op zijn jeugd in Amsterdam. Hij vertelt dat hij uit een links gezin komt, waarin werd geloofd in de 'heilige drie-éénheid' van Vara, Volkskrant en PvdA. Na zijn studie pedagogiek komt Steven terecht in Calcutta en zet zich als vrijwilliger in voor projecten van moeder Theresa. 

Lees ook: Opvoedcoach Steven Pont: 'Straffen is geen opvoeden'
Lees ook: Opvoedcoach Steven Pont: 'Straffen is geen opvoeden'

Steven gelooft niet, maar gebruikt de verhalen uit de Bijbel soms wel in zijn werk als gezinstherapeut. "Ik kies ervoor om het als een symbolisch boek te zien," zegt hij. "Ik neem het niet letterlijk." Het kan wat hem betreft niet beide. "De Bijbel is geen lopend buffet." Steven kreeg van huis uit mee: "We zijn op de wereld voor mekaar, voor mekaar." Dat wil hij ook aan zijn eigen zoons meegeven.

Onderweg: Steven Pont

Iedere  zaterdagavond interviewt Elsbeth Gruteke inspirerende Nederlanders over hun levensweg, passie, geloof en twijfel. In deze aflevering van Onderweg is ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont te gast. 

Zaterdag 17 oktober, 22.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Christiane Oudkerk

--:--