Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Buechner: God is hier, in het midden van onze levens van dag tot dag

Cherry picking door Rob: met enkele trefzekere quotes van Frederick Buechner laat hij zien dat jouw leven niet saai is. En dat je God in alle dingen kunt ervaren. Als je maar goed om je heen kijkt.

Deel:

Ik heb al vaker in deze serie gezegd dat het belangrijk is dat je je ogen opent, oplet, en leert om te zien wat er net onder de oppervlakte zit.

En daarover heeft Buechner natuurlijk ook geschreven. Kijk maar…

Luister naar je leven. Zie hoe het een ondoorgrondelijk mysterie is. Niet minder in de verveling en de pijn ervan dan in de opwinding en de blijdschap: voel, proef, ruik je weg naar het heilige en verborgen hart ervan, want in de laatste instantie zijn alle momenten belangrijke momenten, en het leven zelf is genade. 

– Now and Then

Het leven is zinvol, maar dat moet je wel willen zien

Dat is toch geweldig? Die zin alle momenten zijn belangrijke momenten – daar houd ik van. Ik heb zo vaak mensen horen zeggen dat ze geen verhaal te vertellen hebben of dat hun leven saai is. Dat is waanzin, want als ik mensen ontmoet die dat beweren en ik begin vragen te stellen, dan hebben ze altijd verhalen over verdriet en blijdschap, over verlies en over verwondering. Het zit allemaal binnenin hen.

Nog meer van Buechner:

Misschien is het allemaal wel volkomen zinloos. Misschien is het allemaal wel onuitspreekbaar zinvol. Als je wilt weten wat het is, let er dan eens op wat het betekent om echt mens te zijn in een wereld waarvan we de helft van de tijd houden en waarvoor we de andere helft van de tijd doodsbang zijn. Elke fictie die ons helpt om daar aandacht aan te schenken is religieuze fictie. Het onverwachte geluid van jouw naam op iemands lippen. De goede droom. De vreemde samenloop van omstandigheden. De momenten waarvan je tranen in je ogen krijgt. De persoon die leven brengt in jouw leven. Zelfs de kleinste gebeurtenissen bevatten de grootste aanwijzingen.

– Lezing voor een leesclub

Vergeet de Godsbewijzen en kijk gewoon eens goed om je heen

Het is jullie al opgevallen dat ik niet probeer te bewijzen dat God bestaat. Daar zijn meerdere redenen voor, naast het feit dat het onmogelijk is. Wat mij voortdrijft is het goddelijke ervaren in het dagelijkse fundament van je leven…

Buechner schrijft hierover:

We willen er allemaal zeker van zijn, we willen allemaal bewijs, maar het soort bewijs dat wij doorgaans willen – wetenschappelijk of filosofisch aantoonbaar bewijs dat alle twijfel eens en voor altijd het zwijgen oplegt – zou, denk ik, op de lange termijn helemaal niet de bange diepten van onze behoefte beantwoorden. Want wat wij natuurlijk moeten weten is niet alleen dat God bestaat, niet alleen dat voorbij de staalharde helderheid van de sterren er een soort kosmische intelligentie is die de hele zaak draaiende houdt, maar dat er een God is – hier, in het midden van onze levens van dag tot dag – die misschien geen boodschappen over zichzelf schrijft in de sterren, maar die op een of andere manier boodschappen door onze blindheid heen probeert over te brengen, terwijl wij hier beneden, kniediep rondwaren in de welriekende troep en de ellende en de wonderen van de wereld. We willen geen objectief bewijs van Gods bestaan maar, of we daarvoor nu wel of niet religieuze taal gebruiken, de ervaring van Gods aanwezigheid. Dat is het wonder waarnaar we echt op zoek zijn. En dat is ook, denk ik, het wonder dat we echt zullen ontvangen.

– Secrets in the Dark

Je leven zit vol wonderen – tenzij je een levende dode bent

Hoeveel geweldige zinnen in één paragraaf zijn dat?

staalharde helderheid van de sterren

en

kniediep in de welriekende troep

en

de ellende en de wonderen van de wereld

Geweldig.

Nog eentje van Buechner, die moet je misschien wel een paar keer herlezen…

Nadat hij een geleerde lezing had gegeven over wonderen, kreeg een groot theoloog de vraag om er een concreet voorbeeld van te geven. ‘Er is maar één wonder’, antwoordde hij. ‘Het is het leven.’ Heb je in het afgelopen jaar over iets gehuild? Is je hart sneller gaan kloppen bij het zien van jonge schoonheid? Heb je serieus nagedacht over het feit dat je op een dag gaat sterven? Heb je vaker wel dan niet echt geluisterd wanneer iemand tegen je praat, in plaats van slechts je beurt af te wachten om zelf iets te zeggen? Is er iemand die je kent, in wiens plaats jij jezelf vrijwillig zou opofferen als een van jullie grote pijn zou moeten lijden? Als je antwoord op alle of de meeste vragen ‘Nee’ is, dan is de kans groot dat je dood bent.

– Wishful Thinking, in het Nederlands: Klein woordenboek voor twijfelaars

Dit blog publiceerden we eerder op 8 februari 2017

Geschreven door

Rob Bell

--:--