Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Column: Grappig zijn, kun je dat leren?!

Want wanneer is humor gepast, en wanneer sla je de plank helemaal mis?

Het 'grapje' dat minister Hugo de Jonge vorige week maakte, viel totaal verkeerd. Mij intrigeert het; grappig zijn kun je dat leren? En wanneer is het gepast en helpend voor de sfeer en verbinding? Kan je humor inzetten als vaardigheid of er zelfs op promoveren? 

Deel:

Mijn zusje was vroeger al grappiger en gevatter dan ik. Nog steeds. Scherp en met ongekende humor en zelfspot de zaken weergeven en daarmee spanning uit de lucht halen, zorgen voor verbinding. Daar waar ik mij opmaakte voor een verbale strijd, kon zij met woordgrapjes en rake taal wat kou uit de lucht halen.

Word ik niet een clowneske versie van mijzelf?!

Het schijnt dat we allemaal humor hebben en grappen kunnen maken over elk onderwerp. Maar wanneer is het helpend en hoe zorg ik dat ik niet een clowneske versie van mezelf word?

Volgende maand volg ik een masterclass humor. En wat ben ik benieuwd! Want humor is dus niet alleen om te lachen, het dient een belangrijk sociaal doel. Humor wordt gebruikt om te verbinden, te ontspannen en de sfeer luchtiger te maken. Of om elkaar op een vriendelijke manier wakker te schudden. Ook benieuwd hoe die masterclass gaat zijn? Ik houd jullie op de hoogte! 

Ik kwam dit filmpje tegen op YouTube. Zij bespreken hierin op een luchtige manier waarom humor zo belangrijk is, juist ook bij serieuze onderwerpenEen aanrader om te kijken wanneer je een keer een andere invalshoek zoekt om te verbinden, of je punt duidelijk te maken

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

En mocht je denken: ‘Wat was die misplaatste grap van Hugo de Jonge?’ 👉🏼 De minister maakte tijdens een protestdebat over het woningtekort een opmerking tegen Frederieke die aangaf dat ze geen huis kon kopen. Ze is 25 jaar, single, heeft geen schulden en wel spaargeld. Waarop de minister reageerde met: ‘Misschien een rijke vriend zoeken?’ Oef…

Geschreven door

Griëtte Vonck

--:--