Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gratis kaartspel van SDOK blijkt een schot in de roos

‘Christenen in Iran houden ons een spiegel voor’

Een spel dat SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk) gratis aanbiedt, blijkt een groot succes. De eerste druk van ‘Bible Mind’ – tweeënhalfduizend stuks – vloog in no-time de deur uit. Op dit moment worden er nog eens vijfduizend spellen bijgemaakt, die vanaf maart beschikbaar zullen zijn.

Deel:

“Het idee voor dit kaartspel is geboren uit onze wens aan te haken bij het gebruik van christenen in Iran om Bijbelteksten uit hun hoofd te leren,” zegt SDOK-woordvoerder Richard Groenenboom. “Ze hebben een lijst van 125 teksten opgesteld, die ze memoriseren.”

Waarom doen ze dit?
“Om daardoor gesteund en bemoedigd te kunnen worden als ze in een moeilijke situatie belanden en geen bijbel bij zich hebben. Dat bracht ons op de gedachte een spel te ontwikkelen waarmee je bijna vijftig van deze teksten – via allerlei creatieve opdrachten – kunt memoriseren. Ze zijn afgedrukt op fraai vormgegeven kaartjes, en voorzien van een mooie afbeelding. Er zitten ook kaartjes tussen met verhalen van vervolgde christenen.”

Met dit gratis spel vragen jullie aandacht voor christenen voor wie het geloof veel, en soms zelfs álles kost?
“Betrokkenheid bij christenen in Iran bevorderen, is onze primaire drijfveer. Maar tegelijkertijd willen wij óók van hen leren. Zij houden ons namelijk voor dat het heel belangrijk is Bijbelteksten uit je hoofd te kennen. Via dit spel willen we die boodschap van vervolgde christenen spelenderwijs doorgeven aan christenen in Nederland. Wat in je hoofd zit, kan God namelijk in je gedachten brengen op moeilijke momenten.”

Bible Mind: 'Je hoofd vullen met Gods Woord'

Kaartspel_Bible_Mind_SDOK_kaartjes

Waarom kozen jullie voor een Engelstalige naam?
“We zochten natuurlijk iets pakkende en passends. Zo kwamen we, met een knipoog naar ‘Mastermind’, uit op ‘Bible Mind’. De naam verwijst naar het uit je hoofd leren van Bijbelteksten; je hoofd vullen met Gods Woord.”

Gebruik je het zelf ook in je gezin?
“Ja, we sluiten er ’s avonds de maaltijd mee af. Bij het spel zit een houdertje, waar je zo’n kaartje in kunt zetten. Die laten we thuis een weeklang staan, en dan proberen we met elkaar die Bijbeltekst uit ons hoofd te leren en erover door te praten met de kinderen. Ook op die manier kun je het spel dus gebruiken.

'Christendom Iran groeit explosief'

Kaartspel Bible Mind SDOK uitgestald

Betaalt SDOK Bible Mind uit eigen zak, of zit er een bevriende sponsor achter? “We bieden dit spel gratis aan, maar met de mogelijkheid een gift over te maken," reageert Richard. "De praktijk leert dat mensen meer geven dan het spel ons kost. Dus het mes snijdt aan twee kanten: we willen christenen in Nederland helpen Bijbelteksten te memoriseren, en hen tegelijkertijd stimuleren onze vervolgde broeders en zusters – onder meer in Iran – te helpen met een gift.”

Wat is de situatie van christenen in Iran?
“Die is al nog steeds heel moeilijk. Evangeliseren is er verboden. Meerdere christenen zitten om die reden vast. Tegelijkertijd zien we dat het christendom er de laatste jaren explosief groeit: onder Iraanse moslims is er sprake van een grote honger naar het evangelie.”

Sdok.nl/biblemind

Beeld: Deelstra & De Jong

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--