Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gun anderen hun succes!

‘Gunnend leven leidt tot een betere wereld’

'Wat je zaait, zul je oogsten,' zegt de Bijbel. Volgens Carianne Ros geldt het andersom vaak net zo: wat je ontvangt, gun je een ander ook. Dat geldt bijvoorbeeld voor succes hebben.

Deel:

Vorige week schreef ik een blog over hoe je zelf succesvol kunt zijn. Wat het mooie daaraan is? Als jij jezelf succes gunt, zul je anderen ook hun succes gunnen. Stel je toch voor dat mensen niet meer vanuit jaloezie of angst zouden reageren, maar gewoon vanuit liefde? Het is eigenlijk net als de liefde van God: je krijgt van God zo’n overvloed aan liefde, zodat je niet alleen van jezelf houdt, maar ook van anderen kunt houden. Dat geldt ook voor het gunnen van succes. 

Wees dankbaar

Als je dankbaar bent voor je eigen leven, zul je minder snel de neiging hebben jezelf met anderen te vergelijken of om jaloers te reageren als een ander iets moois of leuks gekregen of bereikt heeft. Eigenlijk komt het erop neer dat we leren het tiende gebod serieus te nemen: ‘Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw, op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of ezel, of wat hem ook maar toebehoort’ (Exodus 20:17).

Kijk naar wat God jou toebedeeld heeft en wees dankbaar. Leer je eigen zegeningen te tellen en stop ermee jezelf, jouw status, bezittingen, bankrekening, huis of diploma’s met die van anderen te vergelijken. Je hebt geen flauw idee hoe hard de ander er misschien voor gewerkt, geknokt en gebeden heeft om te bereiken of te krijgen wat hij of zij nu heeft. En al zou het hem of haar zo in de schoot geworpen zijn, dan nóg kun je blij zijn voor de ander, zonder dat jij je tekortgedaan voelt.

Sta gunnend in het leven

Wat je zaait, zul je oogsten. Als jij jaloezie zaait, zul je waarschijnlijk ook jaloezie (van anderen) oogsten. Maar wil je zo leven? God wil dat we gunnend in het leven staan, in het vertrouwen dat Hij met ieder mens een eigen plan heeft. En in de wereld is het nu eenmaal niet eerlijk verdeeld. Een klein percentage van de mensen bezit het meeste.

Maar als wij leren delen, als wij leren duurzaam te leven, als wij leren anderen hun succes en geluk te gunnen, dan zal er in elk geval een heel andere wind gaan waaien in de wereld. Droeg Jezus ons niet op om ‘het zout en licht van de wereld’ te zijn? Hij wil dat we liefde in de wereld zaaien. En als wij anderen hun succes gunnen, zijn we niet alleen zelf blij en dankbaar, maar kan de ander er ook veel meer van genieten. En iemand die zelf succes heeft? Die zal – als hij of zij niet vanuit angst, maar vanuit vertrouwen leeft – vanzelf weer van zijn of haar succes en overvloed gaan uitdelen!

Geniet met elkaar

In 1 Korintiërs 12 leert Paulus ons dat we met elkaar als één lichaam moeten functioneren. Ja, we zijn allemaal anders, en nee, we begrijpen elkaar lang niet altijd. Maar toch is het van belang dat we leren samenwerken. In vers 26 zegt hij: ‘Wanneer één lichaamsdeel pijn lijdt, lijden alle andere mee; wanneer één lichaamsdeel met respect behandeld wordt, delen alle andere in die vreugde.’ We lijden met elkaar mee, maar we mogen ook delen in elkaars vreugde. Hoe geweldig is het als iemand succes heeft en wij er allemaal blij en gunnend omheen staan! Dat is toch veel leuker dan wanneer we het de ander misgunnen?

Wanneer jij misgunnend in het leven staat en je broeder of zuster zijn of haar geluk en succes niet gunt, gun je het eigenlijk ook niet aan jezelf. Laten we dus vooral blij zijn met elkaar en voor elkaar, zodat Gods liefde steeds verder in deze wereld verspreid wordt.

Geschreven door

Carianne Ros

--:--