Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Han Peekel: "Nergens bij horen is het lot van ouder wordende mensen"

Zes dagen lag presentator en televisiemaker Han Peekel (73) in coma. Terwijl hij zelf nog herstellende was van een heftig ziekbed overleed zijn vrouw Thea aan de gevolgen van kanker. Nu moet hij verder zonder zijn grote liefde. "Ik had mijn hele leven ingedeeld op het feit dat ik eerder zou vertrekken dan mijn echtgenote."

Deel:

Han Peekel -die vooral bekend werd door zijn vlinderstrik en Wordt Vervolgd, een programma over strips en tekenfilms- werd enkele jaren terug plotseling ernstig ziek. Terwijl zijn vrouw Thea leed aan kanker, lag Peekel in coma. "Mijn arts zei dat ik geen schijn van kans had." Toch vreesde Peekel niet voor zijn eigen leven, maar voor dat van zijn vrouw. Zij had te horen gekregen dat ze nog maar weinig tijd zou hebben. "Zes dagen later is ze letterlijk in mijn armen overleden."

Eenzaam

Ondanks het diepe verdriet dat Peekel voelt, realiseert hij zich dat het leven de moeite waard is. Peekel: "Wat ik wel heb geleerd de afgelopen jaren is dat ik het leven weer gulzig moet omarmen. Je moet vooral zorgen dat je niet vereenzaamt. Want vereenzamen is wel een heel groot risico als je ouder bent en alleen komt te staan."

Gered door werk

Volgens Peekel zijn de publieke omroepen en de NPO zijn redding geweest. Ze lieten hem doorgaan met het programma dat hij al vele jaren maakt. Peekel: "Werk is passie, een vervulling van datgene wat je het aller- allerliefste doet. "Wat van mijn leeftijd van belang is, is dat je daardoor weet wat er in de maatschappij gebeurt. Je blijft er een beetje bijhoren. Want dat is natuurlijk het ergste wat je kan overkomen: dat je op een gegeven moment ontdekt dat niemand je meer nodig heeft. En dat is toch het lot van de ouder wordende mens."

Lot van de oudere

Volgens Peekel ligt eenzaamheid bij ouderen dus op de loer. Hoe denken jullie hierover? Praat hierover mee in onze besloten Facebookgroep over eenzaamheid.

--:--