Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Handige wintertips en -weetjes

Het is nu toch écht winter in Nederland. De afgelopen dagen was er genoeg sneeuwpret.

Het is nu toch écht winter in Nederland. De afgelopen dagen was er genoeg sneeuwpret en ook de komende tijd blijft het koud. Tijd voor een paar handige wintertips en -weetjes.

Deel:

Buiten zwemmen

Het eerste weetje is een ware trend aan het worden, namelijk buiten zwemmen. Misschien heb je het al eens voorbij zien komen; mensen die buiten zwemmen terwijl het heel koud is. Veel zwemmers vinden het heerlijk, het is goed voor vetverbranding en je immuunsysteem. Deze sport wordt steeds populairder. Brrrr, wordt dit jouw nieuwe hobby?

 

Snowface-challenge

Houd je meer van sneeuw? Dan is de snowface-challenge misschien wat voor jou! De snowface-challenge bestaat al een tijd en is vooral in het buitenland een bekende challenge. Hoe het werkt? Je steekt je gezicht in een verse laag sneeuw en fotografeert het daarna, mét flits. Je kunt nu goed de afdruk en gezichtsuitdrukking van jezelf in de sneeuw zien. Dit levert hilarische beelden op!

Een schoongeveegde stoep is schoner en ook veiliger, maar dit heeft alleen nut als je het gelijk na de sneeuwbui schoonveegt.

Stoepje schoonvegen

Elke keer is het weer een grote vraag, wie maakt zijn of haar straatje schoon? En is het wel handig om je straatje schoon te maken? Een schoongeveegde stoep is schoner en ook veiliger, maar dit heeft alleen nut als je het gelijk na de sneeuwbui schoonveegt. Daarna vriest de sneeuw al snel vast tegen de ondergrond. Hierdoor schep je alleen de bovenste laag sneeuw weg en wordt je stoep juist nog gladder. Daarnaast betekent sneeuwruimen vaak ook een blubberige stoep. De sneeuw in Nederland verdwijnt namelijk vaak snel, en hierdoor kun je soms dagenlang in de sneeuwblubber zitten. Gelukkig blijft het de komende dagen nog liggen.

Strooizout is het perfecte wapen tegen sneeuw, maar hier zitten ook nadelen aan. Het zout wordt gegeten door honden en andere dieren, waardoor ze gezondheidsproblemen kunnen krijgen. Nog een huisdierentip: smeer hondenpoten, voor de wandeling in met uierzalf of vaseline. Dit zorgt ervoor dat de honden hun poten buiten niet bezeren door split, zout of scherpe ijssplinters. Het is wel belangrijk om de poten bij thuiskomst weer schoon te spoelen. En houd ook je huisdieren goed warm.

Winterplezier

De kans is groot dat we aan het eind van de week kunnen schaatsen. Kleding is erg belangrijk bij schaatsen. Het biedt niet alleen bescherming tegen kou (onderkoeling en bevriezen), maar ook tegen een val. Maar hoe kleed je je nu het beste als je het ijs op gaat? Trek meerdere laagjes aan. Hierdoor kun je altijd een laagje uit trekken als je het warm hebt. Daarnaast is het handig om een rugzak of heuptas mee te nemen, zodat je je handen vrij hebt tijdens het schaatsen.

Niet voor iedereen is winter een pretje, vooral niet als je dakloos bent.

Niet voor iedereen is winter een pretje, vooral niet als je dakloos bent. Er is vaak (extra) opvang, maar overdag zijn daklozen veel buiten in de kou. Deze mensen kunnen wel wat warmte gebruiken. Hoe? Je kunt een praatje met ze beginnen of ze een warme kop koffie aanbieden. Daarnaast kun je vragen of je nog meer voor hen kunt betekenen. Vind je dit lastig? Probeer het gewoon eens. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt.

 

Wees voorbereid

Hoe leuk het winterweer ook is, het is altijd even goed opletten in deze weersomstandigheden. Ga je de weg op? Dan is het verstandig om dikke kleding mee te nemen en een kleed op je achterbank te leggen. Stel dat je strandt en je moet lang wachten op hulp, dan blijf je op deze manier lekker warm.

 

Lekker warm

Zit je liever binnen? Ook binnen kun je genieten van een winterbeleving. Drink een kop warme chocolademelk, pak een plaid of steek de haard – als je die hebt – aan en geniet van het winterse uitzicht. Of doe de tv aan en kijk Frozen van Disney. Hierdoor heb je toch een ultieme winterbeleving zonder buiten te zijn.

Opwarmen met een kop chocolademelk? Eva testte verschillende soorten. Lees hier welke wij het lekkerst vinden.

Foto: Shutterstock

--:--