Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Er heerst een enorme saamhorigheid'

Anne-Mart Zwart over nieuw programma ‘Nietalleen.nl’

Vanuit haar keuken presenteert Anne-Mar Zwart het hoopvolle EO-programma ‘Nietalleen.nl’, waarin mensen hulp aanbieden en ontvangen. Hoe zit de presentatrice er nu zelf bij en waarom is dit programma zo’n fijne tegenhanger van al het negatieve nieuws?

Deel:

Anne-Mar: “Ik werd gebeld door programmamakers van de EO. Toen ze vroegen: Heb jij wat te doen de komende weken? antwoordde ik: Wat dan? Willen jullie met mij in quarantaine ofzo? Toen ze het idee achter Nietalleen.nl uitlegden, was mijn eerste reactie dat we toch ook gewoon een televisieprogramma in de studio kunnen maken, maar dan volgens de regels van het RIVM. Dat wilden de programmamakers juist niet. Ze willen een statement maken: blijf thuis. Dat vond ik krachtig.” 

Hoe gaat het met je?

“Het gaat goed met me, ik ben druk met het programma Nietalleen.nl, dus ik verveel me niet. Eerst dacht ik dat ik door het corona-virus de komende tijd niet veel te doen zou hebben. Ik had al bedacht welk boek ik zou gaan lezen nu ik meer vrije tijd had. Tot ik gebeld werd voor dit programma. Maar ik vind het tof dat ik hieraan mee mag werken en het geeft veel voldoening.”

Hoe zit jij erbij op dit moment?

“Ik heb nu sportkleding aan, want ik wilde een rondje over de dijk lopen. Maar dat is er nog niet van gekomen. Ik ben achter mijn laptop gekropen, maar misschien ga ik zo nog hardlopen.” 

Hoe zien jouw dagen eruit?

“Elke ochtend zit ik achter de laptop. Om half twaalf heb ik de eerste vergadering met het team van Nietalleen.nl. We nemen dan de draaiboeken door. Ik bekijk de items die in de uitzending komen en hartverwarmende initiatieven. Daarna doen we een doorloop, een soort generale repetitie. Vervolgens bedenk ik wat ik aan zal trekken. Ik doe make-up op en om 16.15 uur beginnen we met uitzenden. Ik zit in de keuken en hou reacties bij die binnenkomen.”

Wat is de grootste uitdaging in jouw leven sinds het corona-virus?

“Mijn sociale leven is op dit moment absoluut de grootste uitdaging. Normaal gesproken zie ik veel vrienden en familie. We aten doordeweeks regelmatig met vrienden. We hebben nog geen kinderen, dus we zijn erg flexibel. We deden veel aan sport en ik volgde zangles. Dat proberen we nu online op te pakken. 

Nietalleen.nl Anne-Mar

Mijn ouders en schoonouders zijn al wat ouder, dus die willen we graag beschermen. We bellen en appen nu veel met elkaar, dan sturen we leuke filmpjes naar elkaar toe. Ik vraag me soms af: zijn ze wel voorzichtig genoeg? Ze doen nog regelmatig boodschappen en halen vis bij de viskraam. Ik denk dan: is dat wel verstandig? Je loopt toch altijd een risico. Stel dat de visboer alleen milde symptomen heeft, maar misschien toch al corona heeft?”

Samen met Bert presenteer jij Nietalleen.nl, hoe is dit programma ontstaan? 

“Het platform www.nietalleen.nl is ontstaan in deze crisistijd. Onder andere de EO is hierbij aangesloten, maar er zijn nog veel meer organisaties betrokken bij Nietalleen.nl. Via deze website kunnen mensen hulp aanbieden en aanvragen. Er komen allerlei mooie en leuke initiatieven binnen en daar is dit televisieprogramma uit ontstaan.”
 

Wat hopen jullie te bereiken met Nietalleen.nl?

“Met niet Nietalleen.nl willen wij warmte en liefde verspreiden. In deze tijd gaat het alleen maar over Corona, dat is ook logisch, maar al die negatieve nieuwsberichten hebben invloed op je stemming. Dit programma wordt uitgezonden na het journaal. Je ziet in een kwartier wat mensen allemaal doen in crisistijd. Er ontstaan allerlei lieve, creatieve en hartverwarmende ideeën. Deze verhalen zijn echt heel fijn om naar te kijken. Ik voel zelf een soort vermoeidheid rondom de corona-berichtgeving. We zitten er middenin en we moeten de situatie niet ontkennen of bagatelliseren, maar het is ook goed om te zien wat voor leuke dingen er in Nederland en wereldwijd worden bedacht.”

Kun je een voorbeeld noemen van een initiatief dat jou is bijgebleven?

“Ik moet gelijk denken aan een kleindochter die haar oma graag wilde bezoeken. Haar oma woont in een flat. Via een hoogwerker kon zij op raambezoek. ‘Hoog bezoek’ noemde zij het. Het zag er heel grappig uit, met een enorm spandoek aan de hoogwerker vastgemaakt. Zo schattig.

Wat heel mooi is om te zien, is dat er supersnel actie wordt ondernomen. Er was bijvoorbeeld een vrouw die hersenvliesontsteking had gehad. Zij moest revalideren en het was voor haar herstel belangrijk dat zij sportoefeningen kon doen. Door het corona-virus kon zij niet meer buitenshuis sporten en thuis had zij geen hometrainer. Binnen vijf minuten kregen we, na het delen van haar verhaal, zes hometrainers aangeboden. Een dag later konden we al laten zien hoe die vrouw reageerde op een hometrainer die bij haar thuis werd afgeleverd met een lief briefje erbij van de gever. Er heerst een enorme saamhorigheid. Iedereen wil elkaar helpen.”

Hoe vind jij hoop in deze onzekere tijd?

“Eerlijk gezegd vind ik dat best lastig. Als ik verdrietig van het nieuws word, en even geen hoop voel, dan probeer ik uit te zoomen. De situatie verandert dagelijks. Volgende week ziet het er weer anders uit. Ik bedenk me dan: over een aantal weken kijk ik terug op deze tijd. Deze fase gaat weer voorbij.” 

Wat zou je Eva-lezeressen nog mee willen geven?

“Meld mensen die hulp nodig hebben aan via www.nietalleen.nl. We hebben veel mensen die hulp aanbieden, maar we zoeken nog mensen die hulp nodig hebben. Schroom niet als je hulp kan gebruiken of iemand kent die hulp nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan je moeder die je niet kunt bezoeken. Of ken je iemand die blij wordt om voorgelezen of gebeld te worden? Geef diegene op. Ook al gaat het om een kleine hulpvraag.” 

Nietalleen.nl, dagelijks om 16.15 uur bij de EO op NPO 1

Lees ook:
Vijf ondernemers over de gevolgen van Corona: ‘Gek dat zoiets afschuwelijks mensen samenbrengt’ 

Beeld: Willem-Jan de Bruin

Geschreven door

Judit van Dijk-Besters

--:--