Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Heeft God na 70 jaar televisie nog toekomst op tv?

70 jaar tv: levensbeschouwing; zondag, 9.00-11.40 uur, NPO 2

Deel:

In het kader van 70 jaar televisie viert de NPO van vrijdag tot en maandag de geschiedenis van dit medium. De EO en KRO-NCRV staan op zondagmorgen stil bij 70 jaar levensbeschouwing op tv. In die tijd zijn verschillende religieuze programma’s de revue gepasseerd. Van Op zoek naar God tot Gelukkig in Beth Juliana en van De Wandeling tot De Nieuwe Maan.

In de tv-ochtend 70 jaar tv: Levensbeschouwing blikken we terug op verschillende levensbeschouwelijke programma’s die de afgelopen 70 jaar op tv zijn uitgezonden én stelt de vraag: ‘Heeft God nog toekomst op tv?’ Er zijn enorm veel levensbeschouwelijke programma’s op televisie geweest. Stef Bos trapt af met Het Religie-journaal, waarin Andries Knevel, Jacobine Geel en Wilfred Kemp terugblikken aan de hand van historische fragmenten. Dit doen ze in verschillende blokken van jaartallen. Op die manier wordt het belang en de betekenis van levensbeschouwelijke televisie in kaart gebracht.

Wandelen met God

Annemieke Schrijver gaat wandelen met Herman Finkers en prinses Irene in Wandelen met God. Ze wil meer weten van deze twee personen die grote indruk op haar hebben gemaakt. Sander de Kramer praat met Ako Taher, die jaren geleden Afghanistan ontvluchtte en zich nu thuis voelt in Nederland.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Frénk van der Linden 70 jaar tv levensbeschouwing
Frénk van der Linden sluit '70 jaar tv: levensbeschouwing' af met: 'Heeft God nog toekomst op tv?'.

Al ruim twintig jaar begint het parlementaire jaar in Den Haag met de Prinsjesdagviering en die mag niet ontbreken in 70 jaar tv: levensbeschouwing. In Omhels het leven laten religies en levensbeschouwingen iets zien van de actualiteit van levensbeschouwing op tv. Ondanks verschillen laten ze in een gezamenlijke viering zien dat de spirituele rijkdom van hun tradities een inspiratiebron is voor het werken aan een bezielde democratie. Boeddhisten, soefi’s, humanisten, christenen, joden en moslims vieren met vereende krachten een vreedzame, duurzame, inclusieve samenleving vanuit de Jacobuskerk in Den Haag.

Kansen voor geloof en zingeving

Frénk van der Linden sluit het levensbeschouwelijke ochtendblok af met Heeft God toekomst op tv? Wat is nog de plek van zingeving, levensbeschouwing en geloof in het aanbod van een Publieke Omroep die een seculiere samenleving bedient? Een samenleving waarin de vraag naar zingeving volop leeft, maar de traditionele antwoorden en instituten naar de achtergrond zijn verdwenen?

Stef Bos zingt over Mozes, die op de grens van het beloofde land terug- en vooruitblikt

Welke kansen zien onze gasten om hun boodschap in de komende jaren voor het voetlicht te brengen? Hierover gaat Frénk in gesprek met dominee Jurjen ten Brinke, journalist Leo Fijen, rabbijn Marianne van Praag en imam Azzedine Karrat. Stef Bos sluit 70 jaar tv: Levensbeschouwing af met een lied over Mozes, die op de grens van het beloofde land doet wat de programma’s deze ochtend ook deden: terugblikken en vooruitkijken.

'70 jaar tv: levensbeschouwing' – zondag 3 oktober op NPO 2

9.00 uur: Het Religie-journaal 1951-1968
Na intro van Stef Bos nemen Jacobine Geel, Wilfred Kemp en Andries Knevel ons aan de hand langs historische fragmenten.
 
9.25 uur: Wandelen met God, zondag
Annemiek Schrijver praat met twee gesprekspartners die grote indruk op haar hebben gemaakt: Herman Finkers en prinses Irene. Sander de Kramer gaat opnieuw in gesprek met de muzikale Ako Taher, die jaren geleden Afghanistan ontvluchtte en een thuis vond in Nederland.

9.55 uur: Het Religie-journaal 1968-2000
Het vervolg van de historische reis. 
 
10.15 uur: Omhels het leven
Religies en levensbeschouwingen laten in hun gezamenlijke viering zien dat de spirituele rijkdom van hun tradities een inspiratiebron is voor het werken aan een bezielde democratie.
 
10.45 uur: Het Religie-journaal 2000-2021
Het vervolg van de historische reis.
 
11.05 uur: Heeft God toekomst op tv?
Frénk van der Linden gaat in gesprek met journalist Leo Fijen, dominee Jurjen ten Brinke, rabbijn Marianne van Praag en imam Azzedine Karrat over de toekomst van levensbeschouwelijke televisie. En muziek van Stef Bos.

--:--