Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Help de voedselproducenten in je omgeving: koop lokaal!

In een week tijd staat onze wereld op z’n kop. Maar ook nu tonen mensen veerkracht en schieten elkaar waar mogelijk te hulp. Wilbert laat zien hoe ook jij met je voedselkeuzes anderen kunt helpen.

Deel:

Deze tijd vol corona-angst en -verlies is vreselijk. De andere kant is dat je ook bijzondere initiatieven ziet ontstaan waarin mensen beginnen te delen. Platformen en groepen waarmee we elkaar mee kunnen helpen schieten uit de grond. En ondanks alle ellende is dat prachtig om te zien. 

In de supermarkt is het topdrukte, maar voor de horeca is het een super moeilijke tijd, nu ze gedwongen moeten sluiten. (Koop alsjeblieft tegoedbonnen of steun lokale horeca op een andere manier). Ook voor de Voedselbank is het ongelofelijk moeilijk (bij sommige voedselbanken is er door het hamsteren weinig aanvoer van producten en veel vrijwiligers zijn op leeftijd en behoren tot de risicogroep). Daarom: steun de Voedselbank

Zo kun jij helpen:

De partijen hierboven zijn relatief zichtbaar. Minder zichtbaar zijn de lokale producenten die veelal voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van de horeca. Zij kunnen hun mooie lokaal geproduceerde voedsel niet kwijt. Gelukkig kun jij daar een rol in spelen: 

 • Koop lokaal! In Amsterdam, Utrecht en Noord-Nederland zijn al lokale voedselboxen van de grond gekomen om verspilling bij de boer of visser te voorkomen.
   
 • Woon je niet in een van deze plekken? Zoek dan op twitter onder de hashtag #supportyourlocalsnl , daar zijn talloze lokale initiatieven te vinden.
   
 • Is er nog niets opgezet in jouw buurt? Food Cabinet heeft een toolkit online gezet om zelf iets te doen om lokale voedselproducenten te helpen.
   
 • Als je lokaal gaat kopen, vraag dan ook aan je buren of ouderen in de buurt of je ook direct voor hen kan bestellen. Op die manier voorkom je onnodige logistiek. 
   
 • Niet fatalistisch bedoeld, maar nu je wellicht tijd over hebt, is het wellicht een goed idee om een moestuin te starten (als je de ruimte hebt). Leuk voor de kinderen, goed voor jezelf. Geen groene vingers? Met de Makkelijke Moestuin kan iedereen een moestuin beginnen. 
   
 • Koken met lokale producten vraagt wel iets anders van je dan een pakje Wereldgerechten. Lees deze blog nog even om hier meer over te leren. 

Het wordt de komende tijd een rare tijd. Zorg goed voor anderen, zorg goed voor jezelf, kook veel en tuinier veel. Dat geeft rust. 

Heb je een tip, aanvulling of een vraag? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl!

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--