Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henk Binnendijk: 'God maakt ons elke dag een beetje zwakker'

In gesprek met Henk Binnendijk

Henk moest een woestijn door om te leren afhankelijk te zijn van God. Hij blijft de hemel bestormen met de vraag of God niet iemand anders kan sturen. Maar als hij eenmaal spreekt over God, dan straalt zijn gezicht. Ook al zou hij het zelf nooit zeggen, de vergelijking tussen Henk Binnendijk en Mozes is snel gemaakt.

Deel:

Aan de hand van Mozes gaan Minella en Henk in gesprek. Henk vertelt: "Mozes moest leren dat hij afhankelijk was van God. Toen Mozes 40 jaar was kon hij het, toen hij 80 jaar was kon hij het niet meer. Juist toen riep God hem. Mozes zei: 'Heer, wie ben ik? Zend iemand anders!' Juist omdat hij het zelf niet kon, was hij bruikbaar voor God. God openbaart Zich in onze zwakheid."

Maar ik wil het zelf kunnen...

“God zoekt niet naar mensen die het kunnen, maar naar mensen die het níet kunnen. God maakt ons niet elke dag een beetje sterker, maar elke dag een beetje zwakker. Ik weet op deze leeftijd goed wat zwakheid en vermoeidheid is, maar Gods kracht openbaart zich daar doorheen. God zoekt dus geen werkers, God zoekt mensen die het eerste gebod houden: God liefhebben met heel je hart.”

Heb God lief

Henk vertelt verder: "God zoekt dus naar mensen die het niet kunnen en door zijn genade toch gaan, net als Mozes. Dat klinkt als een eenzame weg, en Henk lijkt dat wel te herkennen: “Het is geen simpele weg, want je moet steeds door die donkere tunnel. Het is een voortdurend gevecht. Maar was Mozes niet eenzaam? Was David niet eenzaam? En wat dacht je van Jezus? Aan het kruis keerde God zelf Hem de rug toe. Wij kunnen ons nooit indenken hoe eenzaam zijn strijd was."

Henk Binnendijk: 'God zoekt naar mensen die het niet kunnen' 

"Het geheim van al deze grote namen in de Bijbel is dat zij wandelden met God. Van de 33 jaar dat Jezus op aarde is geweest, heeft Hij 30 jaar de tijd genomen om Zich voor te bereiden op zijn taak. Op 12-jarige leeftijd stond Hij al tussen de schriftgeleerden en was Hij bezig met het koninkrijk van zijn Vader. Ook tijdens zijn bediening trok Hij Zich constant terug om bij God te zijn, tot wel veertig dagen in de woestijn. Het eerste grote gebod is: Heb God lief, het tweede gebod is het liefhebben van je naaste. Veel christenen draaien het om; die worden heel actief voor hun naasten, maar vergeten tijd met God door te brengen. Dat is dus de verkeerde volgorde.”

Wil je meer horen en zien van het gesprek tussen Henk Binnendijk en Minella? Luister de podcast of bekijk de video hieronder!

Is de Soundcloud-player niet zichtbaar? Controleer je cookie-instellingen of klik hier om direct naar Soundcloud te gaan.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Over Henk Binnendijk

Henk Binnendijk (84) is evangelist, getrouwd met Marian en heeft vijf kinderen. Voor de EO maakte hij programma’s als Fifty Fifty en Het hart op de tong en presenteerde hij de EO-Jongerendag. Als prediker is hij nooit met pensioen gegaan; Henk Binnendijk spreekt in kerken en op mannendagen en is nog altijd een geliefd auteur.

Fotografie: Nienke van Denderen
Video: Charlotte van Egmond

--:--