Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henk en Hanneke lieten alles achter en vertrokken met vier kinderen in een camper

‘Er waren ochtenden dat ik mijn bed niet uit wilde komen’

Het verhaal van Henk en Hanneke Knol doet denken aan het Bijbelverhaal van Abraham. Hij reisde eeuwen geleden op bevel van God naar het Beloofde land en liet alles achter. Henk en Hanneke lieten ook alles achter om God te volgen. Ze vertrokken in de winter, met een camper, vier kinderen en een hond en kwamen midden in een sneeuwstorm terecht. Vastbesloten om Gods wil te volgen, lieten zij zich nergens door weerhouden en vestigden zij zich na flink wat omzwervingen in Spanje.

Deel:

In 2016 zou Hanneke, verpleegkundige en moeder van vier kinderen, haar twintigjarige vriendschap met haar schoonzus vieren op een Grieks eiland. “We fantaseerden over zon, zee en strand, maar dat werd in werkelijkheid iets heel anders. Mijn schoonzus kreeg namelijk een droom waarin ze het gevoel kreeg dat we in plaats van op vakantie te gaan, vluchtelingen op Lesbos moesten gaan helpen. Ik ben avontuurlijk aangelegd en luister daarnaast graag naar de stem van God, dus besloot ik zonder aarzelen onze vakantieplannen om te gooien en naar Lesbos te gaan. We hebben onze handen uit de mouwen gestoken en daar duizenden broodjes gesmeerd en mensen geholpen. De tijd op Lesbos veranderde ons voorgoed.” 

In 2017 werd Hanneke door Open Doors meegevraagd naar Marokko om daar vervolgde christenen te bezoeken. “Het was voor de mensen die we bezochten gevaarlijk om ervoor uit te komen dat ze christen waren. Tijdens deze indrukwekkende reis leerde ik hoe je in de moeilijkste omstandigheden, toch God kunt blijven volgen. Ik kwam thuis met de overtuiging dat deze reis me iets te zeggen had en wilde onderzoeken of een leven in de zending iets voor mij was.” Een bevestiging bleef echter uit, dus zette ze deze gedachten op een laag pitje. 

Bidden en vasten 

“Omdat ik een bepaalde onrust bleef voelen en mijn oude leven niet ongedwongen kon voortzetten, besloot ik samen met Henk te onderzoeken waar God ons voor wilde gebruiken. Toen we in 2018 door drie verschillende mensen werden gewezen op een project in Zuid-Afrika, waarvoor een zendingsechtpaar werd gezocht, dachten we dat dít weleens de roeping kon zijn die God op het oog had voor ons.”  

'We besloten de garage van Henk te verkopen'

Ze besloten de meivakantie te gebruiken om als gezin te verkennen of Zuid-Afrika in Gods plan met hun leven paste. “Onze tijd in Afrika was onvergetelijk. We deelden eten uit en vertelden kinderen over Jezus. Hoe bijzonder het daar ook was, we kregen geen vrede. Eenmaal terug in Nederland moesten we erkennen dat dit toch niet de weg was die we moesten gaan. Wel besloten we de garage van Henk te verkopen, omdat we vastbesloten waren om een nieuwe weg in te slaan. We wilden beschikbaar zijn als God iets op ons pad bracht.” 

Camper 

Via vrienden kwamen zij op het idee om tijdens de zomervakantie met een gehuurde camper rond te reizen door Europa. “We waren verward en onrustig en hadden een periode nodig om tot rust te komen en te bezinnen. Na de zomer zouden we weer verder gaan met onze zoektocht.” Het gezin genoot met volle teugen van het vrije, onbezorgde leven.  “We zongen rond het kampvuur langs de waterkant en maakten ons even nergens meer druk om.” Dit bracht hen op het idee om na de zomervakantie voor langere tijd in een camper rond te gaan reizen. 

“We kochten een zespersoons camper en besloten een tijd door Europa te gaan reizen. We wilden het koninkrijk van God verkondigen door kleine lichtpuntjes van Zijn liefde te zijn in Europa en hoopten kleine community ’s op te kunnen richten van mensen die Jezus volgen. We wilden mensen ontmoeten die net als wij in eenvoud wilden leven en God niet alleen in woord, maar ook in daad volgen. We hebben allerlei zendingsorganisaties benaderd en ECM sloot het beste aan bij onze visie.”

Om goed voorbereid op missie te kunnen gaan werden zij door ECM onderwezen en moesten de kinderen psychologische testen ondergaan om te kijken of ze weerbaar genoeg waren om in een ander land hun plek te kunnen vinden. “Alle voorbereidingen liepen zo voorspoedig, dat het niet anders kon dan dat God ons groen licht gaf.” 

Tekst loopt verder onder de foto

Familie Knol Enkeltje Verwegistan de camper

Rondreis 

Midden in de winter begonnen zij aan hun acht maanden durende ontdekkingsreis door Europa. Terwijl het buiten guur en nat was, reisden zij door België, Frankrijk, Spanje en Portugal. “Het was een heel avontuur om met zijn zessen (en een hond) je draai te vinden in een camper. We noemden onszelf The Traveling seven, want we wisten duidelijk dat God met ons meereisde. Het was tegelijkertijd een mooie opening om over God te praten; mensen vroegen ons vaak wie die zevende persoon in ons gezelschap was.” 

'We kenden daar niemand en spraken ook de taal niet'

Toen zij Spanje voor de tweede keer bezochten gebeurde er iets bijzonders met Henk. “We liepen net een supermarkt binnen toen hij tegen mij zei dat hij heel sterk het gevoel kreeg dat hij was thuisgekomen. Dat was vreemd, want Spanje was een onbekend land voor ons. We kenden daar niemand en spraken ook de taal niet. Toch voelde hij overduidelijk dat Spanje onze eindbestemming was. Ik kreeg het er benauwd van en wilde snel verder reizen. Henk zei tegen mij: ‘Als deze overtuiging van God is, dan zal Hij dat ook aan jou laten weten.’

Corona 

Ze bespraken dit voorval en de verwarring die zij voelden met hun contactpersoon bij ECM. “Ook zij zei dat als God ons in Spanje wilde hebben, Hij dit ook aan míj zou laten weten. Zij adviseerde ons om onze reis voort te zetten en op Zijn tekenen te letten.” Ze reisden verder naar Italië tot Hanneke met zekerheid besefte dat God hen wilde gebruiken in Spanje. “Ik werd erg emotioneel, want het begon tot mij door te dringen dat God ons echt een plek wees en we dus definitief weg zouden gaan uit Nederland.  We maakten onze reis af en gingen terug naar Nederland.” 

Eenmaal terug in Nederland bereidden zij zich voor op hun definitieve vertrek naar Spanje. “Allereerst wilden we starten met een visiereis en plekken bezoeken waar we in gebed zouden gaan om God te vragen of Hij ons daar wilde gebruiken. Net toen we wilden vertrekken deed corona zijn intrede en gingen alle grenzen dicht. Maanden later, tijdens de zomervakantie van 2020, konden we eindelijk vertrekken. We bezochten diverse plekken en spraken met andere zendelingen. Via een whatsappgroep kwamen we in contact met een Spaans gezin uit Malaga, dat zou afreizen om in Nederland te gaan wonen en werken. We deelden dezelfde visie qua geloof en ontdekten veel overeenkomsten. Dankzij hen kwamen we in contact met een ander gezin, waarmee we bevriend zijn geraakt.” 

Sneeuwstorm 

In januari 2021 verbrandde het gezin alle schepen achter zich en stapten zij in de camper op weg naar Spanje. “We hadden nog geen huis in Spanje en hadden ook geen idee hoe alles zou gaan. We wisten dat het moeilijk zou gaan worden, maar gingen in vertrouwen achter Jezus aan.” Nog maar net onderweg werd hun vertrouwen al op de proef gesteld. “We kwamen in Noord-Spanje in een sneeuwstorm terecht, maar konden gelukkig bij andere zendelingen schuilen. Uiteindelijk reisden we door naar het zuiden en konden we met de camper bij iemand in de tuin staan, terwijl wij ondertussen druk op huizenjacht gingen.” 

'Er waren ochtenden dat ik mijn bed niet uit wilde komen'

Hanneke vond het een zware tijd. “Het was koud en regenachtig weer en we zaten met z`n zessen (en een hond) opgesloten in een kleine camper. Ondertussen moest onze oudste dochter leren voor haar examens. Het was in die tijd echt overleven. Er waren ochtenden dat ik mijn bed niet uit wilde komen. Ik vroeg me vertwijfeld af of we God wel goed hadden begrepen. Gelukkig liet Hij ons zien dat we Hem wel degelijk goed hadden begrepen; we kwamen op wonderlijke wijze in aanmerking voor een huis waar enorm veel gegadigden voor waren. Echt een wonder van God en een duidelijke bevestiging dat Hij ons op deze plek wil hebben.” 

Toekomst  

Inmiddels wonen we hier ruim een jaar met veel plezier. De kinderen beginnen hun draai te vinden en we hebben een fijne vriendenkring opgebouwd.” Hanneke startte twee vrouwengroepen en Henk haakte aan bij een mannengroep. Ook komen zij om de week samen met een groep gelovigen om te zingen, te bidden en hun geloof te delen. “We zijn momenteel op zoek naar een groter huis, zodat we onze visie verder kunnen gaan vormgeven. We willen een plek creëren waar de liefde van Jezus woont en waar mensen die dat nodig hebben rust, herstel en geloof kunnen vinden. We willen mensen opvangen die daar behoeften aan hebben en hen hoop en liefde bieden. God heeft ons tot hiertoe wonderlijk geleid en we geloven en vertrouwen dat Hij dat zal blijven doen. Hij is overduidelijk bezig met het openen van allerlei deuren en we zijn erg benieuwd naar de rest van Zijn plan.” 

De familie Knol is te zien in het programma Enkeltje Verweggistan, deze aflevering kun je hieronder zien. Ook zijn ze te volgen op Instagram.

Headerfoto: Carel Schutte fotografie

Geschreven door

Rita Maris

--:--