Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henk Schiffmacher in 'Adieu God?': 'Meevaller als God bestaat'

Tijs ontmoet bekende tatoeëerder; maandag, 23.35 uur, NPO 2

Deel:

Tijs van den Brink ontmoet in Adieu God? (EO) BN'ers die christelijk werden opgevoed, maar de kerk de rug toekeerden. Namen ze daarmee ook afstand van God en het geloof? Vanavond spreekt Tijs met tatoeëerder Henk Schiffmacher. Waarom is hij afgehaakt? 

’s Lands beroemdste tatoeëerder heeft in zijn leven talloze religieuze tatoeages gezet. Hij heeft er zelfs meerdere op zijn eigen lichaam staan. Henk Schiffmacher (68) vertelt in Adieu God? hoe hij opgroeit in een groot katholiek slagersgezin in het protestantse Harderwijk.

(Tekst loopt door onder de foto.)

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Als jongetje is hij misdienaar en vindt hij de ‘buitenkant’ van het geloof prachtig: het mysterieuze Gregoriaans, de wierook, de heiligen en het kerkgebouw. Maar als de kerk in de zestiger jaren naar zijn zeggen ‘raar begint te doen’ en de Latijnse mis verdwijnt, haakt Schiffmacher af. “Ik heb het vormsel nog wel gehad, met een klap om mijn oren.”

Ik ben niet bang voor de dood, maar wel voor hóé je dood kunt gaan

Nog altijd verdiept hij zich veel in religie en spiritualiteit, maar hij noemt zichzelf niet gelovig. “Al kan er in het stervensuur nog van alles gebeuren. Het is voor mij een meevaller als God bestaat,” zegt Henk Schiffmacher nu. Angst voor de dood heeft hij niet. “Maar wel voor hóé je dood kunt gaan. Ik heb het een paar keer ontzettend benauwd gehad," vertelt hij in Adieu God? "Dus ik begrijp hoe zwaar mensen met corona het nu hebben.”

Adieu God?: Henk Schiffmacher

Maandag 24 augustus, 23.35 uur, NPO 2
(De EO zond deze aflevering eerder uit op 18 mei 2020.)

Kijk 'Adieu God?' hier terug

--:--