Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Henri Bontenbal: maak kennis met de nieuwe CDA-leider

In oktober 2021 was Henri Bontenbal te gast in de podcast Levensbepalend (tegenwoordig Het Ene Moment). Hij was destijds net Tweede Kamerlid en wilde namens het CDA een nieuw geluid laten horen op het gebied van klimaat. Elsbeth Gruteke gaat in deze podcast met hem in gesprek over bepalende momenten in zijn leven. Naast een bevlogen politicus heeft Henri veel technische kennis, hij werkte voor Netbeheerder Stedin. Maar Henri heeft ook een melancholische kant en moet af en toe zijn emoties afreageren op een piano. Leer de nieuwe CDA-leider beter kennen en luister deze aflevering!

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

"Mijn CDA is een wij-partij, in de tijd waarin het ik-tijdperk op zijn einde loopt", zei Bontenbal in zijn eerste toespraak als nieuwe lijsttrekker. "Progressieve en liberale partijen zetten het individu voorop, terwijl het CDA een sterke samenleving wil." Bontenbal nam daarmee afstand van VVD en D66, met wie zijn partij jarenlang in het kabinet zat. Hij benadrukte dat zijn partij vanuit het midden politiek wil voeren, maar noemde de visie van de partij ook sociaal en conservatief.

In oktober 2021 ging presentator Elsbeth Gruteke in een podcast een uur lang met Henri Bontenbal in gesprek over de bepalende momenten van zijn leven.

Gereformeerde gemeente

Henri groeit op in een groot gezin in de Rotterdamse wijk Lombardijen, een wijk die op dat moment kampt met verloedering en criminaliteit. Het gezin Bontenbal is op zondagen te vinden in de gereformeerde gemeente. In het gezin wordt veel gelezen en gediscussieerd. Henri gaat na de middelbare school natuurkunde studeren in Leiden. Tijdens die studie raakt hij geïnteresseerd in de klimaatproblematiek.

Depressiviteit

Henri kampt als student met gevoelens van depressiviteit. Dit heeft voor hem alles te maken met de grote vragen van het leven die hem zwaar vallen. Hij leest veel in die tijd, bijvoorbeeld over de Holocaust. "Boeken lezen is soms gevaarlijk," zegt Henri in Levensbepalend. De vragen die hem aanvliegen, hebben ook veel met geloof te maken. Hoewel Henri zichzelf als christen beschouwt, zegt hij: "Ik ben geen groot gelovige; ik ben jaloers op mensen die dat wel zijn."

Ook het ouderschap is voor Henri Bontenbal bepalend. Hij is met zijn vrouw vader van twee zoons. "Kinderen krijgen is niet vanzelfsprekend, het is ja zeggen tegen het leven," zegt de politicus in Levensbepalend. "Het is een existentiële keuze."

CDA in zwaar weer

Twee jaar geleden breekt er een nieuw hoofdstuk aan in het leven van Henri. Hij komt in de Tweede Kamer voor het CDA, waar hij een fris geluid wil laten horen op het gebied van klimaat. De partij zat met het vertrek van Mona Keijzer en Pieter Omzigt in zwaar weer. Het gevoel is soms bijna: ‘Sorry dat we bestaan’. Toch omschrijft hij de sfeer in de fractie als goed. Henri heeft een missie op het gebied van duurzaamheid. Hij ziet de landbouwsector en grote bedrijven niet als 'bad guys’, 'bedrijven kunnen een force for good zijn,' vindt Henri.

Meer Het Ene Moment?

Luister hier alle afleveringen!

Meer Het Ene Moment?
--:--