Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Het Eerst dit Avondgebed raakt mij tot in mijn ziel. Elke keer weer”

Waarom deze dagelijkse korte podcast zo aanslaat

Sinds een paar maanden is de EO in samenwerking met de IZB gestart met het Eerst dit Avondgebed. Dit is een dagelijkse podcast die luisteraars helpt met reflecteren op de dag en bidden met de Bijbel. Dat slaat enorm aan gezien de duizenden luisteraars elke avond. Wat maakt dit zo’n succes? Sprekers en luisteraars delen hun ervaringen.

Deel:

Toen in maart van dit jaar de oorlog in de Oekraïne begon, merkten de makers van Bijbelpodcast Eerst dit dat er behoefte was aan taal en vormen om beter om te gaan met spannende tijden waarin we leven. Het resultaat was het Eerst dit Avondgebed. Het doel is luisteraars te helpen de dag met God af te sluiten, rust te vinden en stress, zonden en zorgen een plek te kunnen geven. Na twee proefperiodes bleek dit zó aan te slaan, dat de Avondgebeden nu elke avond te horen zijn.

Diep geraakt door het avondgebed

Dat het Avondgebed een bepaald verlossend aspect heeft, zegt ook Gooitske: "Dit Avondgebed was zó welkom! Ik heb het een paar keer achter elkaar beluisterd. Enkele zinnen raakten me diep, ondanks dat het bekende woorden zijn... Bijzonder! Jezus die de zonden achter zich werpt. Ik begin een beetje verlichtende blijde vrijheid te merken. Daardoor vannacht weer eens goed geslapen."

De Bijbel spreekt

Joline Zuidema is een van de vier sprekers naast Jurjen ten Brinke, Hanneke Ouwerkerk en Klaas van Meijeren. Zij is in de podcast een koppel met Jurjen. Ze zegt erover: "dit format is reflectief, liturgisch. Maar het mooiste is dat het de Bijbel laat spreken. De Bijbel die deze tijd overstijgt en tegelijkertijd enorm relevant is. Het is een Levend Woord. De Bijbel heeft steeds weer zeggingskracht in alle situaties van ons leven. Het gaat in die 10 minuten even niet om 'mijn mening' en 'Jurjens visie' - nee, om Gods woorden, die we bewust ook herhalen".

De Bijbel in voor het slapen

Jurjen: “Het is een uitdaging om telkens weer het Woord van God te laten spreken in een vast format, maar met nieuwe woorden. Verplicht de Bijbel induiken om mensen de juiste woorden voor het slapen gaan mee te geven is een groot voorrecht!”

Wat een kracht gaat er uit van dit Avondgebed. Wat heeft de wereld, wat hebben wij allen dit nodig. Mogen herleven, schuilen, tot rust komen, wetend dat Hij ons leidt en voor ons allen zorgt.

Inge

"Het bevestigt voor mij opnieuw dat de woorden en gedachten waarmee we ons dagelijks voeden zo vormend zijn", zegt Joline. "We zijn maar een klein onderdeel van iemands dag, maar hopen en zien dat mensen door het Avondgebed een nieuwe geestelijke routine in hun dag ontwikkelen".

Avondgebed Jurjen en Joline

Luister hieronder één van de afleveringen van het Eerst dit Avondgebed met Jurjen en Joline:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bemoedigen en aanvuren

Goede routines zijn ontzettend waardevol, zeker als ze je in beweging zetten om het goede te doen. Luisteraar Sybren verwoord het zo: "ik word door het Avondgebed geraakt en erdoor bemoedigd. Aangevuurd om door te gaan. Om omhoog te blijven kijken maar tegelijk ook wat er hier op aarde gebeurt onder ogen te blijven zien. Om vredestichter te zijn in mijn werk als wijkagent, in mijn gezin. En steeds weer teruggaan naar Hem en soms sorry sorry zeggen. Het beste gaat nog komen en daardoor houden we moed."

Avondgebed Klaas en Hanneke

Luister ook hoe het andere duo, Klaas en Hanneke, klinkt:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kijkje in de podcast-studio

In een studio bij de EO worden de podcasts opgenomen. Hieronder (links) Jurjen ten Brinke en Joline Zuidema.  

Opnemen ED Avond

Luister ook naar 'Eerst dit Avondgebed'

Deze korte podcast helpt je elke avond om je ziel te richten op God. We bidden met de Bijbel, geven woorden aan gevoelens en stellen reflectievragen. Twee duo's wisselen elkaar om de week af. Elke avond op 19.00 uur komt deze podcast online. Je kunt deze vinden in de app van Bijbelpodcast Eerst dit en in je favoriete podcast-app.

Naar de overzichtspagina van Eerst dit Avondgebed

--:--