Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het beste recept voor zelfgemaakte sushi-rijst

Het geheim voor de perfecte sushi-rijst

Sushi maken is een kunst op zich. De opleiding tot itamae san, sushi-chef, duurt maar liefst vijf jaar! Met dit recept voor de perfecte sushi-rijst kan jij dit thuis ook.

Deel:

De een vindt sushi overheerlijk en de ander moet er niet aan denken. Het belangrijkste ingrediënt is de rijst, want zonder rijst mag het geen sushi heten. Maar sushi-rijst is juist het lastigste deel om te maken. 

Wat heb je nodig? 

  • 500 gram sushirijst van goede kwaliteit (te koop bij landelijke supermarkten)
  • 6 eetlepels rijstazijn
  • 2 theelepels zout
  • 4 theelepels suiker

Aan de slag:

  • een pan met dikke bodem
  • schone theedoek
  • schaal (niet diep) van hout, glas of aardewerk
  • houten of plastic spatels of platte pollepel
  • waaier (een dik stuk karton kan ook als een waaier dienen)

Zo maak je het!

1. Allereerst moet de rijst gewassen worden. Dit doe je door steeds water bij de rijst in een pan te doen (zorg ervoor dat de rijst onder water komt). Dan roer je met je handen door de rijst met ronde bewegingen. Laat de korrels ook door je vingers glijden. Giet het water af en herhaal dit zo’n vier keer totdat het water dat je afgiet helder is. Doe de rijst in de pan. Laat de rijst 10 minuten zo staan, zodat de korrels vocht opnemen.

2. Giet het water erbij. Doe het deksel op de pan en breng op hoog vuur de rijst aan de kook. Laat 10 minuten koken. Zet het vuur nu middelhoog en laat de rijst 5 minuten koken. Kook vervolgens de rijst op laag vuur nog eens 12 minuten. Haal het deksel van de pan (laat het condenswater niet op de rijst druppelen) en plaats er een theedoek over. Doe het deksel op de theedoek en laat de rijst zo nog eens 15 minuten staan.

3. Nu gaan we de sushi azijn maken. Verwarm de azijn in een kleine steelpan en voeg daar de suiker en het zout aan toe. Blijf roeren totdat het zout en de suiker opgelost zijn in de azijn. Laat afkoelen op kamertemperatuur. Proef de azijn. De smaak moet niet te zuur zijn. Er is ook kant en klare sushi-azijn te koop in de supermarkt. Die kan je meteen over de rijst gebruiken.

4. Schep de rijst in de schaal. Sprenkel wat azijn over de rijst en begin met het omscheppen van de rijst terwijl je waaiert (dit is om geleidelijk te laten afkoelen). Herhaal totdat je alle azijn goed hebt verdeeld over de rijst. De beste temperatuur is lauwwarm. Te hete sushi-rijst is niet goed voor de nori-vellen of andere ingrediënten.

Recept: Glenda de Vries

--:--