Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het is stil in de prostitutiestraten van Den Haag

Corona treft ook prostituees

Het is zondagmiddag 15 maart. Om kwart over vijf kondigt minister Bruno Bruins aan dat ook de seksindustrie haar deuren moet sluiten vanwege het coronavirus. Anna*, een van de vrouwen die in de prostitutiestraat in Den Haag werkt, roept met hoge stem en paniek in haar ogen: “Hoe moet ik nu mijn eten en de huur van mijn huis betalen?” In de verte slaan de kerkklokken zes keer. De laatste vrouwen stappen in een auto of in de tram. Dan is het stil. Voor de eerste keer is het écht stil in de Haagse prostitutiestraten.

Deel:

“Als je van de vrouwen houdt, wil je er voor hen zijn. Juist in deze vreselijke tijd,” aldus Mariska, maatschappelijk werker bij Stichting De Haven. De Haven is er voor moeders, dochters en zussen die in de seksindustrie werken. “Daarom zijn we die zondag direct in de auto gestapt en naar de Doubletstraat en de Geleenstraat, de twee prostitutiestraten in Den Haag, gereden.”

Als Mariska en haar collega’s in de straten aankomen, is er chaos en paniek. Mariska: “De minister kondigde om kwart over vijf aan dat de straten om zes uur moesten sluiten. Veel vrouwen waren nog aan het werk, ze waren wanhopig en in paniek. Ze staan nu zonder inkomen op straat en hebben geen geld om eten te kopen.”

De afgelopen week zijn er vijftig nieuwe aanmeldingen binnengekomen

“Inmiddels is er een week voorbij,” vertelt Mariska verder. “We staan er versteld van wat er in één week kan gebeuren.” De afgelopen dagen heeft De Haven ruim achthonderd sms’jes verstuurd naar vrouwen die in Den Haag en omgeving in de seksindustrie werken. “Naar aanleiding van dit online veldwerk hebben we al meer dan vijftig nieuwe aanmeldingen binnen. Vijftig vrouwen die door de coronamaatregelen in grote problemen zijn gekomen. Het is ongekend en overweldigend.”

prostitutiestraten

De meeste vrouwen die zich bij De Haven melden, hebben financiële problemen en soms zelfs broodnood als gevolg van de sluiting. “Dat betekent dat zij op dit moment geen geld hebben om eten te kopen. Sommige vrouwen kunnen hun kinderen geen eten meer geven,” vertelt Mariska zichtbaar aangedaan. “Stel je voor dat je vandaag de laatste maaltijd klaarmaakt voor je dochter maar geen idee hebt wat je haar morgen kunt geven. Als moeder vind ik dit heftig!” 

Op dit moment is er voor de broodnood nog geen passende oplossing voor de lange termijn. De voedselbanken zijn inmiddels dicht. De voedselbonnen die de voedselbank uitdeelt zijn voor de mensen die al bij de voedselbank bekend waren. Er is (nog) geen ruimte voor nieuwe aanmeldingen. Daarom zijn er op initiatief van City Life Church Den Haag afgelopen zaterdag tientallen voedselpakketten uitgedeeld aan vrouwen die geen eten hebben. “We zien heel veel betrokkenheid om ons heen en we weten dat zonder die steun deze vrouwen nu kansloos zouden zijn,” stelt Mariska. “Je merkt dat de sluiting iedereen heeft overvallen, daarom zijn sommige regelingen vanuit de overheid nog niet rond. Gelukkig hebben we goede contacten met de gemeente Den Haag en andere instanties waar we in deze heftige situatie nauw mee samenwerken. We moeten dit met elkaar doen!”

Sommige vrouwen zien door de coronacrisis mogelijkheden om uit de prostitutie te stappen

Voor sommige vrouwen is deze crisis een onverwacht keerpunt. Ineens zien ze mogelijkheden om uit de prostitutie te stappen. Mariska: “Het is een hele nare situatie waar voor een aantal vrouwen een positieve wending aan zit. Virginia bijvoorbeeld, kennen we al jaren. Vanmorgen appte ze: ‘Ik wil nu echt een andere baan, buiten de prostitutie!’”

Maar niet elke vrouw durft deze grote stap te nemen. Zij zeggen: ‘Ik denk nu alleen aan hoe ik aan inkomen kan komen om mijn huur, mijn eten en ziektekostenverzekering te betalen.’ Mariska: “Ook voor deze vrouwen zijn wij er en pakken we ook deze hulpvragen op. Vanuit onze ervaring weten we dat vrouwen pas écht goed kunnen nadenken over uitstappen als ze op andere gebieden rust hebben. Misschien zijn ze er nu nog niet klaar voor, maar zeggen ze over een maand: ‘Nu alles geregeld is, wil ik graag uit de prostitutie stappen en een andere baan zoeken!’”

Geschreven door Anneloes Meijer, Stichting De Haven

Stichting De Haven is er voor moeders, dochters en zussen die in de seksindustrie werken. Ze bieden intensief veldwerk, prostitutie maatschappelijk werk en een uitstapprogramma op maat. Wil jij in deze crisis ook voor hen klaarstaan? Ze hebben je hulp nu harder nodig dan ooit! Steun deze vrouwen door je gift over te maken naar NL45 INGB 0007361219, t.n.v. Stichting de Haven of door maandelijks te steunen. Kijk voor meer informatie op de website www.stichtingdehaven.nl.

Lees ook: Door God gered uit de prostitutie

* Leila is niet de echte naam van de vrouw die is geciteerd

--:--