Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het schrijnende verhaal van Gert en Hermien Timmerman

Dochter Sandra Timmerman (57) overleden

De documentaire 'de Gert & Hermien Story' (NTR) toont de opkomst en ondergang van één van de meest populaire zangduo’s uit de Nederlandse geschiedenis: Gert en Hermien Timmerman. Hun carrière kende grote hoogtes en diepe dalen.

Deel:

Gert en Hermien veroveren in de jaren zestig als zangduo een miljoenenpubliek. Ze treden als eerste artiesten op in het Olympisch Stadion voor duizenden fans en scoren begin jaren 70 hun grootste hit met Alle duiven op de Dam. Het succes eist echter z’n tol. Gert en Hermien raken verslaafd, eerst aan alcohol, daarna ook aan pillen. Naar buiten toe is alles schone schijn, maar in werkelijkheid is er in huize Timmerman vooral sprake van stress, echtelijk geweld en kinderverwaarlozing.

Bekering

Op het dieptepunt van hun leven komt het echtpaar tot bekering. Hun oude leven met gouden platen, drank en drugs wordt vaarwel gezegd. Gert verbrandt tijdens een nachtelijk ritueel alle oude foto's en filmpjes.

Gert_en_Hermien_Familie-foto-2_Cropped

Roddelpers

Zeventien jaar lang zijn ze actief in de kerk en treden ze op tijdens talloze diensten en grote christelijke evenementen van onder andere de Evangelische Omroep en Het Zoeklicht. Ze maken een lp met geestelijke liederen. Hier worden er honderdduizend van verkocht. Maar na de kerst-lp van 1975 gaat alles snel bergafwaarts. Ondertussen vindt alles wat Gert en Hermien doen nog steeds gretig aftrek in de (roddel)bladen.

Terug in de showbizz

In 1993 keren ze de kerk de rug toe. Hermien zei destijds in een interview: "Ik zag de hypocrisie en liefdeloosheid in veel kerkgemeenschappen en het viel me steeds moeilijker me met die mensen verbonden te voelen.'' Gert en Hermien accepteren een aanbod van Bennie Jolink om weer op te treden met zijn band Normaal. "Zonder één moment van aarzelen trokken we de kerkdeuren achter ons dicht en stortten ons in de vertrouwde showbizz.'' Samen met hun dochters treden ze veelvuldig op in discotheken met een houseversie van Alle duiven op de Dam.

Zonder aarzelen trokken we de kerkdeuren achter ons dicht en stortten ons in de vertrouwde showbizz

Gezinsdrama

De successen van weleer blijven helaas uit, en nadat Hermien in 1997 tijdens een optreden wordt getroffen door een hartaanval gaan ze als duo uit elkaar. Twee jaar later scheiden ze. En dan komt een gezinsdrama aan het licht, dat leidt tot een breuk tussen vrijwel alle gezinsleden. In 2003 overlijdt Hermien aan een hartstilstand.

Alvleesklierkanker

Gert keert in de laatste jaren van zijn leven terug tot het christelijk geloof. Hij overlijdt in 2017 op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Zijn dochter Sheila plaatst op Facebook het bericht dat haar vader "rust heeft mogen vinden in de hemel, bij zijn Schepper, zijn Heer.’’

Tragisch familieverhaal

De Gert & Hermien Story vertelt aan de hand van archiefmateriaal en interviews met betrokkenen zoals dochter Sandra Timmerman het tragische familieverhaal van een artiestenduo dat de roem en het succes niet kon dragen.

Op zondag 11 juli is Sandra Timmerman op 57-jarige leeftijd overleden. Vorige week vrijdag werd Sandra bij Oldenzaal van de weg gehaald toen zij slingerend in haar auto was gespot. Zij bleek te zijn getroffen door een hersenbloeding en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Sindsdien was zij buiten bewustzijn en was haar toestand kritiek.

Gert en Hermien | Uitzending gemist

De Gert & Hermien Story

Woensdag 9 juni, 20.30 uur, NPO 1

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--