Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verhaal achter het lied 'Reckless Love'

‘Het woord roekeloos beschrijft de manier waarop God ons beschermt’

Deel:

Ineens was daar Reckless Love en het sloeg in als een bom. Het lied is overal te horen in de evangelische worshipwereld, en voerde maar liefst drie maanden lang de christelijke hitlijsten in Amerika aan. Relevant Magazine sprak met schrijver Cory Asbury over de achtergrond ervan.

Reckless Love is een lied over de liefde van de Vader," vertelt Asbury. Hij maakt deel uit van Bethel Music en schreef deze christelijke megahit samen met Caleb Culver en Ran Jackson. "Ik ken veel mensen, onder wie ikzelf, die opgroeiden met een vader die niet perfect was, om het zachtjes uit te drukken. En omdat mijn vader zo was, keek ik naar God met hetzelfde beeld dat ik van mijn vader had. Ik had vaak het gevoel dat God boos of ontdaan of teleurgesteld was in mij. Ik had altijd het gevoel dat ik Hem liet vallen."

Beeld van God

"De laatste vijf, zes jaar is dit idee omgedraaid. Ik stelde vragen over de Vader, zoals: ‘Wie bent U nu eigenlijk echt? Ik groeide op met een Godsbeeld dat niet klopte, dus kunt U laten zien wie U bent?'”
In de Bijbel staat dat God zachtmoedig en goed is. Maar dat kon Asbury onmogelijk rijmen met zijn eigen ervaringen. Hij moest zich eerst met dat idee verzoenen voor hij Gods vaderlijke liefde leerde kennen.

Meer dan 24 miljoen keer bekeken

De officiële lyricsvideo van Reckless Love is razend populair en in de afgelopen maanden meer dan 24 miljoen keer bekeken op Youtube. De meestbekeken video’s van het lied zijn samen goed voor meer dan 50 miljoen views. Onder de video’s vertellen duizenden christenen welke impact de song op hen heeft. Op Spotify is het lied, dat in januari 2018 op cd uitkwam, hard op weg naar 30 miljoen streams.

Verandering

“De verandering begon 8 jaar geleden, toen onze zoon werd geboren. De eerste keer dat ik hem vasthield, veranderde alles. Ik herinner me dat ik dacht: er is niets wat dit jongetje ooit kan doen waardoor ik minder van hem zou gaan houden. Door die ervaring begon ik God anders te zien, op de juiste manier: dat is dus ook hoe Hij naar mij kijkt. Ik hoef Zijn liefde niet te verdienen, ik hoef niets te doen om Zijn genegenheid te krijgen. Hij houdt van me omdat ik Zijn kind ben, gemaakt naar Zijn beeld. Voor mij veranderde dat alles.”

Tekst gaat door onder de video

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In de video hierboven vertelt Asbury ook meer over de tekst. Zo bevat het refrein deze regels: Oh, it chases me down, fights ‘til I’m found, leaves the ninety-nine. Die 99 slaat op de gelijkenis van het verloren schaap uit Lucas 15:3-7 waarbij de herder alle overige schapen achterlaat om dat éne schaap te vinden. 

Oh, the overwhelming, never-ending, reckless love of God
Oh, it chases me down, fights ‘til I’m found, leaves the ninety-nine
I couldn’t earn it, I don’t deserve it, still You give Yourself away
Oh, the overwhelming, never-ending, reckless love of God

Roekeloze liefde

Het woord reckless, in het Nederlands te vertalen met roekeloos, is volgens Asbury een voorbeeld van out of the box denken over God. “We zitten soms vast in een manier van denken of een concept van iets, en het is lastig om anders te kijken. Ik weet dat het woord roekeloos een negatieve connotatie heeft, en dat het moeilijk is om er op een andere manier naar te kijken. Het woord roekeloos beschrijft voor mij de manier waarop God ons beschermt. Het is intens, het is dat Hij álles zou doen om de vijand of welke kracht dan ook die tegen ons is, te stoppen. Het maakte niet uit wat het kostte, Jezus stierf aan het kruis voor ons, zondaren. Voor mij is dat een aspect van reckless.”

Verder lezen? Het hele interview met nog meer uitleg over het lied Reckless Love is te lezen bij Relevant Magazine.

Beeld: Youtube

Geschreven door

Joëlle Post

--:--