Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het vraagt veel om los te laten

De Bijbel Open met ds. Arie van der Veer

Lees Lucas 6:37 uit de NBG eens. In de NBV is deze letterlijke tekst verdwenen. Het woord ‘loslaten’ is vervangen door ‘vergeven’. Dat vind ik eigenlijk heel jammer.

Deel:

Het is een woord van Jezus en komt uit Zijn Bergrede. De Bergrede is de toespraak, waarin Hij ons leert hoe wij op aarde als kinderen van Gods koninkrijk horen te leven.

‘Laat los en u zult losgelaten worden’ (Lucas 6:37 NBG)

Vergeven en loslaten

Vergeven hoort daar natuurlijk bij. Maar loslaten gaat veel verder! Jezus vraagt van ons te vergeven als iemand ons bijvoorbeeld onrecht heeft aangedaan. Dat kan overigens al heel moeilijk zijn. Vergeven, loslaten in je gedachten wat die ander je aandeed.

Loslaten is méér dan vergeven

Vergeven is loslaten. Maar loslaten kan veel meer inhouden dan vergeven. God vraagt van ons om verkeerde dingen los te laten. Dat is lastig, maar begrijpelijk. Het is vele malen moeilijker om los te laten wat goed is, los te laten wat je dierbaar is. Dat element heb ik altijd in die ‘oude’ vertaling geproefd.

Ik geef wat voorbeelden. Wij mensen hebben de neiging om alles zo lang mogelijk vast te houden. Het liefst stoppen we alles in een grote doos en schrijven daar met grote letters ‘Van mij!’ op. Vooral als het gaat om de liefde van je leven of je kind. ‘Van mij!’ En je wilt het ’t liefst nooit meer loslaten.

Het leven bestaat uit loslaten

Toch bestaat het hele leven uit loslaten. Je kind groeit op, wordt zelfstandig. Je verliest je partner. Ineens staat je baan op de tocht. Je kunt niet langer thuis blijven wonen, omdat het niet meer gaat.

Loslaten is pijnlijk

Natuurlijk weten we dat niet alles eeuwig blijft. Maar wat kan loslaten pijn doen! Je ligt er wakker van. Je bent gestrest. Bij het minste of geringste schieten je de tranen in de ogen. Voor andere dingen die toch ook heel mooi zijn, heb je nauwelijks oog. Je kunt niet meer van het leven genieten.

God spoort je aan

Moeite hebben met loslaten. Er zijn zaken, waarvan je met plezier afscheid neemt. Gelukkig is die ellendige periode nu voorgoed voorbij. Maar er zijn ook dingen die je nog steeds niet kunt loslaten. Er zijn mensen, gebeurtenissen die je leven beheersen. Soms van heel lang geleden. Daarom heb je zoveel pijn. Daarom kun je niet slapen. Daarom heb je zoveel verdriet. Je weigert te accepteren dat wat geweest is, nooit meer terugkomt. Daarom denk ik dat die oude tekst voor veel mensen heel belangrijk is. Een woord van God dat je telkens weer aanspoort om toch los te laten.

Vrij zijn

Loslaten hoeft niet hetzelfde te zijn als vergeten, als waardeloos achten. Maar het houdt je wel gevangen. Echt vrij ben je niet.

Hoe fijn is het dan om Jezus op die berg te zien zitten, terwijl Hij ons leert en stimuleert te leven zoals Hij.

Loslaten in liefde.
Help ons, Jezus!

Geschreven door

Arie van der Veer

--:--