Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Hier sta ik, ik kan niet anders' nooit door Luther uitgesproken

Zes uitspraken die Luther nooit gedaan heeft

"Hier sta ik, ik kan niet anders." Een zin die Luther uitgesproken zou hebben in zijn rede voor de Rijksdag in Worms, 1521. Het is echter "het meest gedenkwaardige dat Luther nooit gezegd heeft", aldus Diarmaid MacCulloch in zijn werk over de Reformatie.

Deel:

(imported body)

2010_10_20051028115138luther1

In de bekende rede zei Luther dat hij door de woorden van de Heilige Schrift is gebonden, dat zijn geweten door het Woord van God is gevangen, en dat hij daarom niets tegen zijn geweten mag doen. Hij besloot met de woorden: "Gott helf mir, Amen." Terwijl Luther op de Wartburg vastzat, werd zijn rede zonder medeweten "geniaal toegespitst", schrijft de Lutherbiograaf Heinz Schilling. De zin werd: "Ich kann nicht anders, hier stehe ich, Gott helfe mir, Amen." Via een gepubliceerd pamflet kwam deze versie onder het volk terecht, en werd ze onder Duitse protestanten van generatie op generatie doorgegeven. 

Het is één van de zes nooit uitgesproken uitspraken van Luther die door de Amerikaanse Gospel Coalition op een rij zijn gezet. Geen van alle zijn echter citaten van de Wittenberger reformator – en met sommige zou Luther het zelfs niet eens zijn geweest.

--:--