Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maak #eenkleingebaar

10 voorbeelden hoe je een klein gebaar een groot verschil kan maken

Door het coronavirus duiken er allerlei verschillende problemen op in de samenleving. Mensen voelen zich eenzaam, ondernemers gaan over de kop en soms ontbreekt het simpelweg aan perspectief en de hoop. Jij kunt daarin een groot verschil maken en laten weten dat de mensen om je heen zich niet alleen hoeven te voelen. Er is niet veel nodig om écht iets te kunnen betekenen voor een ander. Hieronder tien voorbeelden hoe je op een makkelijke manier iets groots kunt doen.

Deel:
  • Deel een kaarsje uit Een kaarsje als symbool van hoop en licht – daar wordt iedereen blij van in deze donkere dagen. #nietalleen heeft kaarten en wikkels gemaakt die je erbij kunt doen. Zo geef je de kaars een persoonlijke noot. Je kunt de materialen hier gratis bestellen of downloaden.
  • Stuur een kaartje Moderne technologie is leuk, maar post in handen krijgen is eigenlijk nog veel leuker. Een kaart, brief of tekening kunnen mensen op de schoorsteenmantel zetten, ophangen. Zo worden ze steeds herinnerd aan dat ze niet alleen zijn!
  • Geef een (online) optreden Iets sámen meemaken, een gemeenschappelijke ervaring – daar bloeit een mens van op. Voor muzikanten is het nu wat lastiger om voor een groot publiek te spelen, maar online optreden geeft die optie wél. Laat mensen thuis van je live-optreden genieten, deel je talent en maak een online evenement aan. Tip: Zelf niet muzikaal? Je kunt ook iemand uitnodigen sámen naar een online event te kijken. Deel je ervaringen via whatsapp of videobellen!
Hoe kun jij helpen?
  • Klusjes doen Familie die minder vaak langskomt, hard aan het werk in de zorg of moe door het thuiswerken in combinatie met je gezin. Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor mensen erg blij zijn met jouw praktische hulp. Denk aan een reparatie, een middagje schoonmaken of het tuinpad vegen.
  • Voor iemand koken Genoot jij altijd van koken voor vrienden of familie? Kook dan eens voor iemand in je omgeving! Breng je maaltijd weg én neem een #Nietalleen kaarsje mee als blijvende herinnering.
  • Wandelen In grote groepen mag je momenteel niet samenkomen, maar samen wandelen (met 2 personen) mag wél. Had je toch al moeite om aan je dagelijkse beweging te komen? Nodig iemand uit voor een wandeling aan zee of geniet van de vallende bladeren in het bos. Win-win!
  • Hang een poster voor je raam Hoe weet de buurt dat je hulp kan bieden? Door een poster voor je raam! #Nietalleen heeft posters die je hier kunt downloaden. Je kunt ook een kaartje door de bus doen om te vragen of je buren ergens hulp mee kunnen gebruiken.
  • Steun lokale ondernemers en ZZP’ers Het zijn moeilijke tijden voor veel lokale ondernemers en ZZP’ers. Bestel je maaltijd bij je favoriete restaurant, haal een koffie to go tijdens je lunchwandeling óf denk eraan iemand in te huren als je een klus hebt liggen die al een tijdje op zich liet wachten.
  • Bezorg bloemen/de krant/een boek Een aardig gebaar verwarmt ieders hart. Bezorg een bloemetje, geef je krant door of maak iemand blij met een mooi boek. Voeg een kaars of kaartje van #Nietalleen toe met de tekst Je hoeft het #Nietalleen te doen, en laat zien dat er hulp is mocht dat nodig zijn. Gratis op deze website te downloaden!
  • Vertaal en leg uit  In Nederland wonen en verblijven veel mensen die de Nederlandse taal niet beheersen. Ook zij hebben te maken met de coronamaatregelen. Check bij anderstaligen of er behoefte is aan uitleg en ondersteuning.

Als lokale kerk of organisatie hulp bieden

Meld jouw kerk of lokale organisatie aan

--:--