Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe leg je aan je kinderen uit wat de heilige Geest is?

En wat doet hij?

Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de heilige Geest, maar hoe leg je je kinderen eigenlijk uit wat de heilige Geest is?

Deel:

God de Vader is nog makkelijk te bevatten. God, de Zoon, daar kun je ook niet echt omheen, maar hoe leg je aan je kinderen uit wat de heilige Geest is? Bij de uitstorting van de Geest met Pinksteren verschijnt Hij in de vorm van vlammetjes die boven de hoofden van de volgelingen van Jezus verschijnen, dus wie en wat is de heilige Geest nou precies? We geven een paar handvatten.

De heilige Geest is een persoon

Ten eerste is de heilige Geest niet slechts een vage kracht, maar gewoon een persoon, net als de Vader en de Zoon. Hij hoort bij de drie-eenheid. Zo staat er bijvoorbeeld in Johannes 16:13 dat de heilige Geest onze leidsman is die de weg zal wijzen naar de volle waarheid. In Johannes 14:26 staat dat de heilige Geest ons alles zal duidelijk maken wat Jezus heeft gezegd. We kunnen Hem bedroeven (Efeze 4:30) Hoewel de heilige Geest een persoon is, is er een groot verschil met de Vader en de Zoon. Er wordt nooit tot de heilige Geest gebeden.

Zijn taak: Jezus verheerlijken

De heilige Geest wordt ook wel plaatsvervanger van Jezus genoemd (Joh. 16:7). Jezus kon niet op alle plekken tegelijk zijn. Toen Hij naar de hemel ging, gaf Hij ons de Geest die in alle harten kan wonen van de volgelingen van Christus en in alle levens kan werken. De heilige Geest wijst ons telkens naar Jezus. Alles wat Hij doet, is bedoeld om Jezus bekend en groot te maken (Joh. 16:13-14).

Hoe krijg je de heilige Geest?

Als je gaat geloven in Jezus Christus, de Messias en de Zoon van God, krijg je de Geest als onderpand in je hart (2 Korintiërs 1:21-22). Dat betekent dat Hij in je komt wonen. Hij blaast ons als het ware nieuw geestelijk leven in.

Kun je de heilige Geest verliezen?

Nee, de heilige Geest wordt in het Nieuwe Testament beschreven als een zegel, en een stempel (Efeze 1:13). De heilige Geest is een bewijs dat je een kind van God bent. Dat je de heilige Geest hebt, betekent niet dat je ook vervuld bent. Daar kun je om bidden, en ook gebeurt het als je Zijn leiding gehoorzaamt. Verliezen kun je de heilige Geest niet, maar je kunt Hem – door bijvoorbeeld zonde in je leven of door bijvoorbeeld veel minder tijd met God door te brengen - wel bedroeven en doven (1 Thess. 5:19). Dan verandert Hij van een grote vlam in een waakvlammetje. Hij is dan nog wel aanwezig, maar vooral op de achtergrond. Toch kun je het niet omdraaien; als je minder van de heilige Geest ervaart, betekent het niet per se dat je Hem op een waakvlam hebt gezet. Het allerbelangrijkste is dat je je op Jezus richt.

Kun je meerdere malen vervuld raken van de Geest?

Yes, dat kan. Denk maar aan Paulus en Petrus.

Hoe zat het ook alweer met Pinksteren en de heilige Geest?

Lees ook over:

Hoe zat het ook alweer met Pinksteren en de heilige Geest?

Geschreven door

Maria van Beelen

--:--