Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe maak je mooie keuzes?

Stoomcursus Praktisch Geloven #5

In elke ontmoeting, elk gesprek, elke gedachte maak je keuzes. Maar hoe maak je de juiste die ook echt bij God passen? Nummer #5 in deze tiendelige stoomcursus Praktisch Geloven.

Deel:

De kwestie waar het deze keer over gaat, kent nogal wat termen, afhankelijk van het jargon van de betreffende christelijke subgroep. ‘Gods stem verstaan’, noemt de een het. ‘Gods wil zoeken’, een ander. ‘God gehoorzamen’, een volgende. Ik voeg daar dan vervolgens fijn mijn eigen termpjes aan toe.

Het leven is ingewikkeld
Keuzes maken is ontzettend lastig. Het leven is belachelijk complex. Er speelt zoveel mee. Als je alleen maar nadenkt over alle mogelijke gevolgen van een enkele daad, gaat het al duizelen en zou je zomaar verkrampen. En dan zijn er nog al die waarden en normen, die ook nog in je hoofd kunnen gaan botsen. Je wilt dit, maar dat is ook belangrijk, en zus evenzeer, en-en-en… Aaah!

Logisch dat we dan graag advies willen. Iemand die gewoon zegt: weet je, als je dit nou doet, dan zit het prima, en hoef je je verder geen zorgen meer te maken.

Een beetje Westerling gaat nu heel hard roepen dat zoiets kinderachtig is en dat je volwassen bent en zelf je keuzes moet maken. Dat is tof van die Westerling, maar we doen het allemaal. We leunen allemaal voortdurend op de adviezen van anderen. We ‘outsourcen’ onze keuzes de hele dag door. Het is doodeng om zelf voor alle verantwoordelijk te zijn en ondoenlijk alles te moeten uitpluizen. Dus gaan we maar af op wat anderen tippen.

Jij bent jij
Maar dan nog zul je merken dat die adviezen altijd algemeen zijn. De goeroe, de dominee, de coach, de zelfhulpboekenschrijver, de partner, de vriend, de EO-bloggenschrijver – zij kennen jouw leven nooit door en door en zeker niet alle overwegingen die je hebt. En dus zijn hun leefregels nooit helemaal toegespitst op jouw situatie. Moet je het toch weer zelf doen.

Logisch dat we dan dolgraag willen dat God nu eens wel een specifiek advies geeft. Zeker als het om grote keuzes gaat: moet ik dat ene huis kopen, de ene relatie aangaan, die baan nemen, enzovoorts. Het zou zo prettig zijn als er dan een briefje uit de hemel zou komen en je gewoon een helder en ondubbelzinnig antwoord kreeg…

Zelf keuzes maken is juist wat ons mens maakt

En dat gaat niet komen. Sterker nog, het mág er niet komen. Zelf keuzes maken is juist wat ons mens maakt. Jij bent op jouw unieke plek. Niemand is daar. Ieder heeft zijn of haar unieke dilemma’s. Niemand kan die voor jou innemen. Als iemand echt superspecifieke tips zou kunnen geven voor jouw situatie, zou diegene jouw plek in hebben genomen. Maar jouw worstelingen zijn wat jou uniek maken. Zonder jouw keuzes ben jij niet meer jij.

Kijk naar Jezus-achtige mensen
Meer dan algemene adviezen zul je dus niet krijgen. Ook niet over wat God mooi vindt. Het specifiek maken, dat moet je zelf doen.

Als je dat eenmaal accepteert, dan kun je wel gaan zoeken naar: waar? Als gelovige ligt het voor de hand te gaan zoeken bij waar God werkt. Kijk hoe mensen die veel met God hebben leven. Welke mensen doen je een beetje aan Jezus denken? Wie ‘verdenk’ je ervan gevuld te zijn met de Geest?

Laat je door hen voeden. Ga met ze om, spreek ze, onderzoek hoe zij zich opstellen. Je zult dan manieren ontdekken hoe zij ‘meedeinen’ met God, hoe zij ‘afstemmen’ op zijn Geest. Die zijn algemeen. Die kun je nooit een-twee-drie op je eigen leven plakken. Maar wel een beetje. En dan heb je iets van Gods wil ontdekt.

stoomcursus-praktischgeloven-sticker-schaduw

Vorige week deel #4 in deze stoomcursus Praktisch Geloven: hoe nodig je je kinderen uit tot geloof?

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--